LSV i LDP traže raspravu o Zakonu o budžetskom sistemu

Nijednom Skupština Srbije nije raspravljala o bilo kom predlogu vojvođanskih institucija

08. nov 2012

Poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Liberalno demokratske partije (LDP) pitali su danas u Skupštini Srbiji da li će na dnevni red parlamenta doći predlog Skupštine Vojvodine o dopunama Zakona o budžetskom sistemu.

U delu sednice za postavljanje poslaničkih pitanja, šefica poslaničke grupe LSV Aleksandra Jerkov kazala je da je Skupština Srbije 30. oktobra dobila dopune Zakona o budžetskom sistemu koje je uputila Skupština Vojvodine.

Prema njenim rečima, Skupština Vojvodine je zauzela stav da su nedavno usvojene izmene Zakona o budžetskom sistemu na štetu građana Vojvodine.

Jerkov je istakla da je bitno usvojiti taj predlog pokrajinskog parlamenta pre usvajanja budžeta za 2013.

„Ako bude budžet za 2013. usvojen bez dopune zakona koje predlaže pokrajinska skupština, Vojvodina će iz budžeta dobiti oko 57 milijardi dinara. Ako se pre toga budu razmatrale i usvojile izmene i dopune Zakona o budžetskom sistemu, u tom slučaju budžet pokrajine bi bio 75,5 miliona evra. Razlika je 18 milijardi dinara“, kazala je
Jerkov.

Na njeno pitanje da li je počeo konsultacije sa šefovima poslaničkih grupa o tome da li će ikad doći na dnevni red predlog pokrajinske skupštine, predsednik parlamenta Nebojša Stefanović nije odgovorio.

Jerkov je najavila da će LSV u slučaju da državni budžet za 2013. bude usvojen bez usvajanja izmena Zakona o budžetskom sistemu istog dana pokrenuti zahtev za ocenu ustavnosti budžeta jer, kako je navela, Ustav garantuje da Vojvodina dobije sedam odsto državnog budžeta, a ne sedam odsto od poreskih prihoda.

Poslanica LDP Judita Popović je pitala vladu da li će i kada će stići na dnevni red dopuna Zakona o budžetskom sistemu pokrajinske skupštine.

„Praksa ukazuje da se ne može očekivati da ishod bude pozitivan. Nijednom Skupština Srbije nije raspravaljala o predlogu zakona koji predlaže pokrajinska skupština. To je pokazatelj kako se Republika unazad više od 20 godina odnosi prema pokrajini“, kazala je Judita Popović.

Ona je kazala da se ugrožava finansijska autonomija Vojvodine, ponižava pokrajinski premijer i da se ne uzima za ozbiljno sve ono što kao preporuku predlože pokrajinske institucije, organi i vlada.

„To je ozbiljno narušavanje autonomije Vojvodine. Ovde nema ni ‘d’ od decentralizacije koja je bila tema na kojima su izbore dobile neke partije koje su danas u vladajućoj koalicije“, kazala je Popovićeva.

Ona je upozorila da je veoma zabrinjavajuće da se poništava izborna volja na lokalnom nivou prekompozicijom vlasti, odnosno preslikavanjem republičke vlasti na lokalnu vlastu, i da se time ugrožava i demokratski princip i pravo na izbor građana.

Judita Popović je pitala i čime se Vlada Srbije rukovodila kada je odlučila da više ne učestvuje u finansiranju Egzita.

„Da li to zbog toga što se taj festival održava u glavnom gradu Vojvodine, Novom Sadu“, upitala je poslanica LDP.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga