LSV: Hitno vratiti jezik društvene sredine u škole

Doprinos boljem razumevanju i suživotu svih nacionalnih zajednica

21. feb 2016

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je danas od Ministarstva prosvete da hitno u redovnu nastavu u osnovnim školama vrati izučavanje jezika društvene sredine, kao i da prilikom najavljenog gašenja odeljenja sa manje od 15 učenika vodi računa o tome da ne dovede do gašenja razreda u kojima se nastava odvija na jezicima nacionalnih zajednica.

“LSV već duže vreme apeluje da se jezik društvene sredine vrati u vojvođanske škole, jer smatramo da se njegovo izučavanje tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka pokazalo kao izuzetno dobro i da je umnogome doprinelo boljem razumevanju i suživotu svih nacionalnih zajednica”, navodi se u saopštenju za javnost koje su potpisali pokrajinski poslanik te stranke Aleksandar Marton i republička poslanica Olena Papuga.

Podsetili su da je Srbija 2005. godine ratifikovala Evropsku povelju o regionalnim ili manjinskim jezicima i obavezala se na afirmativno delovanje u cilju očuvanja i osnaživanja pozicije manjinskih ili regionalnih jezika i dodao da ta povelja naglašava važnost interkulturalizma i višejezičnosti.

“Upozoravamo i da bi nakon nedavne privatizacije elektronskih medija, koja je dovela do gašenja većina manjinskih medija u Vojvodini, najavljena racionalizacija u prosveti mogla još pogoršati položaj nacionalnih zajednica. Apelujemo na Ministarstvo prosvete da ne gasi odeljenja na jezicima nacionalnih zajednica, kao i da se vodi računa o tome da neophodni udžbenici stižu na vreme”, naveli su poslanici LSV-a.

Upozorili su da pripadnici nacionalnih zajednica prilikom službene upotrebe jezika i izdavanja ličnih dokumenata na maternjem jeziku i dalje često nailaze na barijere.

“Zbog toga je izuzetno važno da Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije omogući da se u svakoj policijskoj upravi na teritoriji Vojvodine dokumenta mogu izdati na svim jezicima koji su u službenoj upotrebi u Vojvodini”, naveli su Marton i Papuga u saopštenju povodom današnjeg Međunarodnog dana maternjeg jezika.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Tvoje lice zvuči poznato
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga