LSV: Hitno pronaći sve lokacije sa opasnim otpadom

"Procenjuje se da se a teritoriji Srbije nalazi oko 100.000 tona opasnog otpada"

05. feb 2018

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je danas ministra za zaštitu životne sredine Gorana Trivana da povede širu akciju u kojoj će biti hitno pronađene sve lokacije na kojima se krije opasan otpad u Srbiji.

Stranka je podsetila da je ministar nedavno i sam ocenio da se na teritoriji Srbije nalazi oko 100.000 tona opasnog otpada, pa je prema mišljenju LSV ono što je do sada pronađeno „otkriće ravno zrnu peska u pustinji“.

Nedavno je u Novom Sadu pronađeno 1.500 tona opasnog otpada, zatim jama sa opasnim otpadom u blizini Sombora, kao i nekoliko lokacija u Obrenovcu.

Kako je navedeno, najavljeno otvaranje 180 radnih mesta u Ministarstvu zaštite životne sredine, trebalo bi da bude iskorišćeno za traženje ostalih lokacija i za preventivni rad i kontrolu privrede koja godišnje proizvede između 150.000 i 200.000 tona opasnog otpada.

„Zapošljavanje 100 pripravnika kako bi ojačali inspekciju svakako jeste dobra vest. Pitanje je šta se planira na ostalih 80 radnih mesta u ministarstvu“, zapitala je LSV.

U saopštenju se podseća da je pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić nedavno izjavio da taj sekretarijat na raspolaganju ima svega 12 inspektora od kojih su troje zaduženi za Novi Sad.

„Očekujemo da ministar Trivan saopšti kako će i koliko će od novih inspektora biti raspoređeni van Beograda, u Vojvodini i širom zemlje“, dodaje se u saopštenju predsednice Stručnog saveta za zaštitu životne sredine LSV Nataša Lalić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga