LSV: Hitno potrebna revizija Plana upravljana Nacionalnim parkom Fruška gora

"Da li bi situacija bila bolja kada bi se nadležnost nad Nacionalnim parkom Fruška gora vratila Vojvodini"

16. apr 2019

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je danas da je problem masovnih seča šuma na Fruškoj gori, o čemu su izveštavali mediji poslednjih dana, u neusklađenosti Zakona o nacionalnim parkovima kao i u „lošoj finansijskoj podršci države koja je nadležna za nacionalne parkove“.

„Poslednjih nedelja svedoci smo nekontrolisane seče šuma na području Fruške gore, koja se nalazi pod zaštitom Nacionalnog parka. Sama činjenica da je upravljaču dozvoljeno da obavlja pomenutu delatnost, koja je u suprotnosti sa Zakonom o nacionalnim parkovima, Planom upravljanja i Planom razvoja šuma, je kontradikotrna osnovnoj nameni Nacionalnog parka“, navodi se u saopštenju te stranke.

Dodaje se da je na kritike lokalnog stanovništva i nevladinih organizacija, Porajinski zavod za zaštitu prirode odgovorio tvrdnjom „da je seča šuma osnovni izvor prihoda Nacionalnog parka“.

LSV, međutim, ističe da je „pogotovo besmisleno podržati ove aktivnosti ako se zna da je Vojvodina najmanje pošumljena regija Evrope i da Pokrajinska vlada podstiče pošumljavanje kroz bespovratna sredstva“.

„Da li bi situacija bila bolja kada bi se nadležnost nad Nacionalnim parkom Fruška gora vratila Vojvodini“, zapitala je ta stranka.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga