LSV: Hitno kazniti napadače u Beški

"Ukoliko odmah ne bude poznat identitet počinilaca i ako izostanu sankcije, to će značiti da policija u Srbiji ima stranačka ograničenja u postupanju"

17. jan 2017

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) najoštrije je osudila brutalan fizički napad na aktiviste Inicijative mladih za ljudska prava koji se večeras dogodio na tribini u Beški.

LSV je poručila da je nedopustivo i sramno pesničenje i šutiranje devojaka i mladića, kao i uništavanje njihovog automobila, samo zato što su želeli da skrenu pažnju na žrtve.

„Nedopustivo je pesničenje samo zato što su se usudili da skrenu pažnju na činjenicu da je krajnji trenutak da zaćute ratni zločinci kako bi se progovorilo o žrtvama“, ističe se u saopštenju LSV.

Dodaje se i da, ukoliko odmah ne bude poznat identitet počinilaca i ako izostanu sankcije, to će značiti „da policija u Srbiji ima stranačka ograničenja u postupanju“.

LSV napominje da niko nema prava da tuče i zastrašuje, kao i da „gura i sklanja kameru koja sve to snima“, te podseća da je Veselin Šljivančanin u Haškom tribunalu osuđen na deset godina zatvora zbog „pomaganja i podržavanja mučenja oko 200 hrvatskih zarobljenika na farmi Ovčara kod Vukovara u jesen 1991.godine“.

„Beška je u kojoj je večeras trebalo da govori na tribini SNS je, pored Hrtkovaca i Slankamena, jedno od mesta koje je obeležio progon građana hrvatske nacionalnosti mračnih devedesetih godina“, ukazuje LSV.

U saopštenju se ocenjuje i da večerašnji incident podseća na hapšenja Šljivančanina 2003. godine „kada je u neredima u Beogradu povređeno 46 policajaca, uništeno sedam policijskih džipova, dve marice, desetine privatnih automobila, kao i brojni prozori na zgradama“.

„Tada je demoliran i sam centar Novog Sada, za šta niko do danas nije odgovarao“, dodaje se.

Do napada na aktiviste Inicijative mladih došlo je kada je na tribini u organizaciji Srpske napredne stranke (SNS) trebalo da govori Veselin Šljivančanin, haški optuženik, i kada su aktivisti Inicijative razvili transparent „Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama“.

Mediji su preneli da su zbog toga aktiviste Inicijative ispred prostorija gde je održavan skup, „krupni mladići“ tukli i šutirali, kao i da su im oštetili automobil.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Opus
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga