LSV: Hitno izmeniti zakon o zemljištu

Predlog LSV da stranci mogu da kupe zemljište samo ako deset godina žive na teritoriji lokalne samouprave gde se zemljište nalazi

17. avg 2017

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je danas što hitnije zakazivanje sednice Skupštine Srbije na kojoj će biti izmenjen Zakon o poljoprivrednom zemljištu.

U saopštenju LSV, koje je potpisala poslanica Olena Papuga, navodi se da je Vlada Srbije juče Skupštini dostavila predloge izmena i dopuna tog Zakona kojima je predviđeno da strani državljani mogu kupiti zemljište u Srbiji ako deset godina žive na teritoriji lokalne samouprave u kojoj se zemljište nalazi.

LSV smatra da taj predlog Vlade nije identičan predlogu LSV koji je Vladi upućen u junu ove godine, ali da je „svakako pozitivna činjenica što je prihvaćen stav da su izmene Zakona preko potrebne„.

Predsednik LSV Nenad Čanak je 28. juna podneo Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona kojim bi stranci mogli kupiti zemlju u Srbiji samo ako najmanje deset godina žive u zemlji, a po ugledu na rešenje iz Slovačke.

Predlog LSV je sadržao i odrednice da stranci moraju „najmanje tri godine da se bave poljoprivrednom proizvodnjom i da pribave dozvolu o kupovini zemlje od nadležnog državnog organa“.

Navodi se da je za razliku od predloga LSV, predlog Vlade da zemljište mogu kupiti oni stranci koji najmanje tri godine obradjuju zemljište koje je predmet kupovine, te da u svom vlasništvu imaju potrebnu opremu i mehanizaciju.

Liga je podsetila da se bliži 1. septembar koji je po Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) rok za usaglašavanje domaćeg sa evropskim zakonodavstvom.

Ova stranka je, kako tvrdi, još 2015. godine zahtevala da se ne usvaja zakon koji će omogućiti prodaju poljoprivredne zemlje stranim državljanima.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga