LSV: Gradska vlast u Zrenjaninu osniva još tri javna preduzeća

Zašto je novinarima bilo zabranjeno prisustvo

15. dec 2013

Zrenjaninska odbornička grupa Lige socijademokrata Vojvodine (LSV) osudila je današnje udaljavanje novinara sa najavljene, pa zvanično otkazane sednice Gradskog veća i upozorila da se u Zrenjaninu sprema osnivanje još tri javna preduzeća.

U saopštenju te stranke navodi se da je sednica, iako je novinarima rečeno da je otkazana, ipak održana iza zatvorenih vrata čime su ponovo prekriseni osnovni principi demokratije i javnosti rada, i ugroženi sloboda štampe i pravo na izveštavanje.

„Očigledno je da čelnici grada nisu želeli da građani i građanke budu detaljno obavešteni o odlukama sa dnevnog reda“, ocenila je zrenjaninska odbornička grupa LSV.

LSV trvrdi da se iza zatvorenih vrata razgovaralo o osnivanju nova tri javna preduzeća što znači da će Zrenjanin za manje od dva meseca dobiti četiri nova javna preduzeća, jer je nedavno osnovano JP „Rezervati prirode“.

Odbornici LSV su upozorili da se predložena nova javna preduzeća Infostan i Putevi Zrenjanin prave od postojeće Direkcije za izgradnju i uređenje grada čiji rad je kritikovan zbog kupovine službenih automobila, dok se nadležnosti predložene Direkcije za poljoprivredu poklapaju s postojećom Poljoprivrednom stručnom službom Zrenjanin.

„Ukoliko Gradsko veće i Skupština grada Zrenjanina, u kojima većinu čine stranke čiji su predstavnici i stavili danas na dnevni red razgovor o tome, izglasaju osnivanje nova tri javna preduzeća, Zrenjanin će se svrstati u rang Novog Sada koji će, sa duplo više stanovnika, imati jedno javno preduzeće više od Zrenjanina“, piše u saopštenju.

LSV ukazuje i da lokalna vlast namerava da se ogluši o nedavnu odluku o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru i dodaje da je za godinu i po u zrenjaninskoj administraciji zaposleno više od 250 ljudi.

Na zvaničnom sajtu Zrenjanina (www.zrenjanin.rs) objavljeno je izvinjenje novinarima zbog „nesporazuma“: navodi se da je Gradsko veće Zrenjanina danas imalo radni sastanak, a ne redovnu, 57. sednicu, kako je bilo najavljeno.

Mada su novinari bili pozvani na redovnu sednicu, zbog obimnosti dnevnog reda i nemogućnosti da se radni sastanak koji prethodi svakoj sednici, završi u kratkom roku, odlučeno je da se redovna sednica odloži za drugi trmin o kojem će novinari i javnost biti blagovremeno obavešteni, piše na sajtu Grada Zrenjanina.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga