LSV: Građani Srbije plaćaju najskuplje gorivo u Evropi

"Kako je moguće da gorivo u Mađarskoj, Bugarskoj i Bosni i Hercegovini bude jeftinije?"

04. jun 2018

Liga socijaldemokrata Vojvodine pozvala Vladu da prestane sa „zavetom ćutanja“ i saopšti javnosti kako je moguće da građani Srbije plaćaju jednu od najvećih cena goriva u Evropi u odnosu na prosečnu platu.

LSV je zapitala kada će i koliko će gorivo da pojeftini, s obzirom da je, kako navode, od početka godine bezin poskupeo skoro devet, a dizel 11,30 dinara – dok je istovremeno gorivo jeftinije u zemljama u okruženju.

„Koliki je uticaj cene goriva na sve ostale cene, a samim tim i ukupan život u Srbiji? Da li je neko izračunao koliko vojvođanskog žita ili kukuruza košta jedan litar goriva? I to od nafte koje se izvuče iz vojvođanskih oranica“, istakao je generalni sekretar LSV Bojan Kostreš u saopštenju za javnost.

On je upitao i kako je moguće da gorivo u Mađarskoj, Bugarskoj i Bosni i Hercegovini bude jeftinije nego u Srbiji, gde se crpi i prerađuje naša nafta i gde, uz to, NIS-Gaspromnjeft kao kompanija sa većinskim ruskim vlasništvom plaća najnižu rudnu rentu u celoj Evropi.

„Ako su nam ‘Rusi braća i prijatelji’, zašto i dokle će građani da skupo plaćaju to prijateljstvo?“, zapitao je Kostreš.

On je dodao da građani Srbije bar zaslužuju da im se kaže „dokle će da traje ova otimačina njihovog novca i ko to i zbog čega dopušta“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga