LSV: Građani i građanke sve bolesniji, država ne pruža podršku

"Da se naknada sa posla isplaćuje u iznosu od 100 odsto, kao i da bolovanje traje do izlečenja deteta"

27. mar 2019

Liga socijaldemokrata Vojvodine optužila je danas državne organe da se ne stara dovoljno o obolelima od malignih bolesti, zbog čega se deca u Srbiji često od tih bolesti leče preko humanitarnih akcija.

“Potrebna je veća inicijativa nadležnog ministarstva kako bi briga države za svoje građanke i građane bila efikasnija, kako se deca ne bi lečila namenski otvorenim računima i slanjem poruka u humanitarne svrhe, a hemato – onkološka odeljenja i roditeljske kuće gradile iz sredstava donacija koje skuplja nevladin sektor”, ocenio je LSV u saopštenju za javnost.

Ta stranka je podsetila na inicijativu Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka, koje je tražilo da se naknada sa posla isplaćuje u iznosu od 100 odsto, kao i da bolovanje traje do izlečenja deteta.

“Lečenje i praćenje bolesti traje nekoliko godina, a roditelji ostaju uz njih sve vreme, strahujući za svoj posao i egzistenciju. Budući da, čak, i ako dobiju bolovanje, ono nije 100 posto, već 65 odsto iznosa od plate, a može da traje najduže četiri meseca, često i kraće”, navodi se u saopštenju.

Dodali su da u Srbiji i dalje ne postoji Nacionalni kancer registar, koji bi trebalo da prati proces lečenja, nege i terapije izlečenih od maligniteta, posledice upotrebe citostatika i terapije zračenja koji se koriste.

“Registar za rak koji je još 1966. godine osnovan na Institutu za onkologiju Vojvodine, vođen je od strane Službe za epidemiologiju. Bio je precizan izvor podataka za evropske i svetske registre, ali je ugašen 2018. godine, dok su podaci prebačeni u Beograd”, piše u saopštenju.

LSV je naveo da se nacionalni programi skrininga ne sprovode niti dosledno, niti ravnomerno: preventivni pregledi za rak grlića materice se sprovode, oni koji se odnose na dojke tu i tamo, a oni koji su namenjeni prevenciji raka debelog creva se prema raspoloživim informacijama uopšte ne sprovode.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga