LSV: EPS želi da preuzme kapital Elektrovojvodine

Elektrovojvodina je srce novosadske i vojvođanske privrede i razvoja

13. dec 2012

Liga socijaldemokrata Vojvodine upozorila je danas gradsku vlast da plan reorganizacije Elektroprivrede Srbije predviđa oduzimanje imovine privrednog društva Elektrovojvodina koje posluje u okviru EPS-a kao zasebni pravni subjekt.

U otvorenom pismu gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću i predsedniku Skupštine grada Siniši Seviću, LSV je upozorila da će usvajanje polaznih osnova za reorganizaciju EPS-a voditi ka tome da se imovina Elektrovojvodine oduzme od tog preduzeća i dodeli novoosnovanom subjektu za obavljanje delatnosti upravljanja distributivnim sistemom Beogradu ili EPS-u.

Tim zaključkom upozorava se i na to da prihod od prenosa struje više neće biti prihod Elektrovojvodine, nego preduzeća za distribuciju sa sedištem u Beogradu. Isto važi i za planiranje investicija i održavanja, a delatnost prodaje električne energije isto se oduzima Elektrovojvodini i prenosi takođe novoosnovanom subjektu u Beogradu.

„Upozoravamo vas da će, ako se tako desi, budžet Novog Sada biti oštećen za ogroman prihod koji se u njega sliva, ili bi se u budućnosti mogao slivati, zbog toga što je sedište Elektrovojvodine u Novom Sadu“, navela je LSV.

Od čelnika grada je zatraženo da hitno sazovu sednicu Skupštine grada na kojoj će odbornici biti upoznati sa ovim problemom, i na kojoj bi jednoglasno trebali da stanu u zaštitu interesa Novosađana.

„Elektrovojvodina je srce novosadske i vojvođanske privrede i razvoja. Nju su Novosađani i građani Vojvodine gradili i izgradili. Svojim radom, kroz kredite koje su otplatili, kroz račune koje su redovno plaćali, po čemu su i danas poznati“, navodi se u saopštenju.

Elektrovojvodina je trenutno najrazvijeniji deo EPS-a i ima najveći procenat naplate u Srbiji koji iznosi oko 97 odsto. Prošle i ove godine Elektrovojvodina posluje pozivino i nije gubitaš.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga