LSV: EPS gubitke pokriva novcem Vojvođana

Elektrovojvodina će biti pretvorena u šalter-službu

12. avg 2013

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopštila je danas da prvi put posle više od pola veka preduzeće Elektrovojvodina više ne naplaćuje utrošenu električnu energiju na području Vojvodine, već su računi poslati iz novoformiranog preduzeća „EPS Snabdevanje“ sa sedištem u Beogradu.

„Ako vlast i EPS ovako nastave, sledeći korak je ukidanje sadašnjeg statusa Elektrovojvodine i formiranje jednog operatora sa sedištem u Beogradu. Tako bi se prebacio i njen račun, čime bi Vojvodina i Novi Sad bili zakinuti za više od 600 miliona dinara godišnje, a više od 600 radnika bi ostalo bez posla“, upozorila je LSV.

LSV je navela da firma „EPS Snabdevanje“ sa poslovanjem kreće „od nule“, a da zaostali gubici iz prethodnog perioda ostaju za naplatu elektrodistribucijama, među kojima su i vojvođanske.

Ocenjuje se da postoji mogućnost da EPS pokuša da reši deo svojih gubitaka tako što će Elektrovojvodinu pretvoriti u „puki šalter“, te da će princip rada biti takav da se novac uplaćuje na račun „EPS Snabdevanja“, a samo određeni procenat bude vraćan Elektrovojvodini.

„Ovakvim potezom republička vlada i Elektroprivreda Srbije (EPS) pokazuju nameru da deo nagomilanih gubitaka ne rešavaju optimizacijom broja zaposlenih, boljom i pravednijom naplatom naročito u sredinama gde se struja ne plaća, nego da ih nadomeste iz Vojvodine“, kaže se u saopštenju.

LSV navodi da je po istom principu i novac od tv pretplate, koja je najbolje naplaćivana u Vojvodini, odlazio prvo u EPS i Radio-televiziju Srbije, „pa je tamo odlučivano koliko će se vratiti Radio-televiziji Vojvodine“.

„Muke RTV Vojvodine zbog takvog načina poslovanja su davno poznate. To je način na koji se država odnosi i prema najprofitabilnijem delu EPS-a, sa najboljom naplatom. Zbog ovakvog odnosa Vojvodina je i dočekala da bude nedovoljno razvijena regija“, dodaje se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga