LSV: Elektrovojvodina će proći kao NIS

Centralizacija prethodi prodaji u bescenje?

19. nov 2013

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) upozorila je danas da će Elektrovojvodina biti do kraja centralizovana i pretvorena u „puki šalter“ ako na sutrašnjoj sednici Upravnog odbora Elektroprivrede Srbije (EPS) bude usvojen predlog v.d. direktora Aleksandra Obradovića o formiranju jednog operatora distributivnog sistema.

Kako se navodi, u planu je da umesto dosadašnjih pet privrednih društava, bude formiran jedan operator distributivnog sistema u Beogradu.

LSV je saopštila da nakon što je u avgustu Elektrovojvodina, posle pola veka, prestala da naplaćuje utrošenu struju na području Vojvodine, sutra bi centralizacija trebalo da ide do kraja.

„Konkretno, to znači da se Elektrovojvodini oduzimaju sredstva, ingerencije i imovina, sve ono što su građani Vojvodine stvarali više od pola veka“, upozorava LSV.

LSV navodi da za takav potez nema utemeljenja u Zakonu o energetici, te da Obradović odluku pokušava da opravda „navodnom brigom o potrošačima i ujednačavanjem cene mrežarine“.

„Ono što on prećutkuje jeste da postoje i drugi načini da se potrošačima olakša, kao i da bi njegovom metodom struja za privredu i individualne potrošače u Vojvodini i Beogradu poskupela između 16 i 23 odsto“, navodi LSV.

LSV je pozvala Vladu Srbije, Ministarstvo energetike i Skupštinu i Vladu Vojvodine da se jasno odrede prema „samovoljnim potezima“ direktora EPS-a.

„Iskustvo sa NIS-om nas uči da se nešto centralizuje i upropaštava kada neko želi da ga brzo, jeftino i bez pitanja proda. Vojvodina ne sme dozvoliti da sudbina NIS-a zadesi i Elektrovojvodinu“, dodala je LSV.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga