LSV: Državni praznici da budu i 3. maj, 31. jul i 28. februar

"Vojvodina će se sećati svih datuma koji su bili važni u njenoj istoriji"

26. nov 2016

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) založila se danas da se državnim praznicima, pored 25. novembra 1918. kada je doneta odluka o prisajedinjenju Vojvodie Srbiji, državnim praznicima u Srbiji proglase i 3. maj, 31. jul i 28. februar, koji su takođe značajni datumi u istoriji Vojvodine.

“Nema razloga da se u Predlogu dopune zakona o državnim i drugim praznicima, koji je juče najavio predsednik (Srbije Tomislav) Nikolić, ne nađe i 3. maj 1848. kada je Majska skupština donela svoje istorijske odluke. Neizostavno bi se na tom spisku morao naći i 31. juli 1945. kada je antifašistička Vojvodina voljom svih njenih naroda stvorila svoju autonomiju, a onda se kao autonomna pokrajina prisajedinila Srbiji”, navodi se u saopštenju za javnost, koje je potpisao predsednik političkog saveta LSV Dušan Jakovljev.

Prema njegovim rečima, “neizbrisiv” datum istorije Vojvodine je i 28. februar 1974. kada je usvojen prvi Ustav Vojvodine, koji je obeležio period njenog najubrzanijeg razvoja.

“LSV će, ukoliko iz nekog razloga predsednik Nikolić bude ignorisao ove datume, podneti svoj Predlog dopune zakona o državnim praznicima. I bez toga, Vojvodina će se sećati svih datuma koji su bili važni u njenoj istoriji”, poručio je Jakovljev.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga