LSV: Državni organi dužni da objasne transakcije između Telekoma, Kopernikusa i Antene

"Javnost ima pravo da dobije informaciju o transakcijama državnog kapitala koji se odliva u privatne kompanije"

06. dec 2018

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je danas da se rasvetli situacija nastala tako što je državna kompanija Telekom kupila kompanije Antena grupe i transakcije vezane za kupovinu „Kopernikus tehnolodži“.

LSV je u saopštila da je „povezanost ovih kupovina više nego očigledna“ i da javnost ima potpuno pravo da dobije informaciju o transakcijama državnog kapitala koji se odliva u privatne kompanije.

„Ukoliko postoji logično objašnjenje za ovu veliku medijsku aferu državni organi su dužni da ga saopšte“, poručila je LSV.

U saopštenju se navodi da su „Prva“ i „O2“ televizija, obe sa nacionalnom frekvencijom, kao deo Antena grupe u kojoj je i „Prva TV“ Crna Gora, „Play Radio“, šest kablovskih kanala i tri portala, „značajan faktor u kreiranju javnog mnjenja Srbije“.

„Nije svojstveno režimima koji pretenduju da budu demokratski da se ovakve transformacije na medijskoj sceni obavljaju u nerazjašnjenin uslovima“, upozorila je LSV.

Povodom izjava da će Komisija za zaštitu konkurencije odlučiti da ne postoje smetnje da se ova kupoprodaja izvrši, jer ove televizije nemaju 40 odsto učešća u tržištu, LSV je ocenila da „za razliku od tržišnog uticaja, medijski uticaj ne može precizno da se izmeri“.

Ta stranka zatražila je od Regulatornog telo za elektronske medije (REM) i Komisije za zaštitu konkurentnosti da izađu sa podacima o gledanosti televizija „O2“ i „Prva“ njihovom tržišnom učešću.

„REM treba da se izjasni i oko pete televizije sa nacionalnim pokrivanjem, za koju je raspisan konkurs još 19. aprila, ali rezultat nikada nije objavljen“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da odgovorni moraju biti sankcionisani ukoliko se dokaže da postoje nepravilnosti i namera „partijske koncetracije medijske moći“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga