LSV: Državni organi da pokrenu krivični postupak protiv Šešelja

"Uzimajući za svoje marionete i glasnogovornike na Balkanu Šešelja i Dodika, aktuelna vlast u Rusiji šalje jasnu poruku da joj je cilj destabilizacija Balkana"

27. mar 2017

Predsednik političkog saveta Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Dušan Jakovljev pozvao je institucije u Srbiji da reaguju i po službenoj dužnosti pokrenu krivični postupak protiv predsedničkog kandidata Vojislava Šešelja zbog veleizdaje.

U saopštenju za javnost Jakovljev je istakao da se čak i tokom predizborne kampanje moraju poštovati Ustav i zakoni.

„Svojim stavom da su Srbiji potrebne ruske vojne baze Šešelj je sve građane Srbije izložio opasnosti od novog rata i našu zemlju suprotstavio demokratskom delu sveta. Da nije reč samo o retorici, govori nam iskustvo iz 1999. kada su nas Šešeljeva i Dačićeva partija uvukle u rat sa najrazvijenijim delom planete. Danas Šešelj to želi da ponovi“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da je stavom da Vojska Srbija ne treba da postoji niti da ima svoje uniforme, već da bi trebalo da se utopi u rusku armiju, „Šešelj je počinio krivično delo veleizdaje“.

„Ako ne bude procesuiran, to će samo značiti da iza ove mračne aveti neofašizma stoje moćni ljudi u Srbiji ili van nje koji sprečavaju pravnu državu da deluje“, ukazuje Jakovljev.

On je ocenio da huškanje Srbije na novi rat sa Zapadom nije samo delo Vojislava Šešelja, već da kroz njegova usta progovara „i svoje prave namere nam otkriva autokratski režim u Kremlju“.

„Uzimajući za svoje marionete i glasnogovornike na Balkanu Šešelja i Dodika, aktuelna vlast u Rusiji šalje jasnu poruku da joj je cilj destabilizacija Balkana i ugrožavanje mira u Evropi. Destruktivni uticaj Rusije na Balkanu istorijska je konstanta već više od dva veka, a danas je to jasnije nego ikada“, upozorio je Jakovljev.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga