LSV: Država treba da izdvaja za nauku, a ne za crkve

SPC ne plaća porez, ali Vlada ipak za crkvu izdvaja milione evra od poreskih obveznika

28. apr 2017

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) kritikovala je danas najavu da će Vlada Srbije izdvojiti pola miliona evra za izgradnju crkve u Crnoj Gori dok su u Srbiji „izdvajanja za nauku najniža u Evropi“.

„U državi koja izdvaja najniži stepen bruto društvenog proizvoda za nauku u Evropi i u kojoj su naučnici, pre samo šest dana, na protestu, iskazali nezadovoljstvo svojim položajem, davanje milionskog iznosa crkvi je korak u vrlo lošem smeru“, saopšteno je iz te stranke.

LSV ukazuje da Srpska pravoslavna crkva (SPC) ne plaća porez u Srbiji, ali da je Vlada ipak spremna da za crkvu izdvaja milione evra od poreskih obveznika.

„Svaki naučnik zaposlen u ovoj zemlji plaća porez i svako izdvajanje za nauku dugoročno i višestruko se vraća društvu, a rešenja za brojne probleme naučnika u Srbiji još uvek ne postoje“, napominje LSV.

Liga ističe i da se za izgradnju crkve u susednoj izdvaja novac iz tekuće budžetske rezerve, koji treba da služi samo za vanrednih okolnosti.

„Ako bi nesrećnim slučajem Srbiju pogodile elementarne nepogode, budžetska sredstva za saniranje bila bi umanjena zbog ovakve odluke Vlade Srbije“, upozorava ta stranka.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga