LSV: Država opštinama poručila da samoupravljaju, ali na papiru i bez para

“Iz jednog centra odlučuje se o svemu, ali formalno opštinama i građanima ponuđena su veća prava bez mogućnosti da ih ostvare”

22. juna 2018

Republička poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga ocenila je danas da su izmene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi “ironičan pokušaj vlasti da se zamenom teza sakrije činjenica o potpunoj centralizaciji države i zatiranju svake mogućnosti samostalnog delovanja u opštinama.

“Iz jednog centra odlučuje se o svemu, ali formalno opštinama i građanima ponuđena su veća prava bez mogućnosti da ih ostvare”, navela je Papuga u saopštenju za javnost.

Podsetila je da je pre godinu i po dana centralna vlast opštinama uskratila prihode od javnih finansija za još dva procenta i sa 11 odsto, koliko su sve opštine dobijale, sredstva su smanjena na devet odsto, dok je trend u Evropskoj uniji da se deo novca koji lokalne samouprave dobijaju od udela u javnim finansijama povećava i preko 40 odsto.

“Da li se država Srbija i skupštinska većina namerno smeju u lice i provociraju stanovnike gradova i opština, kao i njihova rukovodstva? Prvo minimalizuju i svedu na minorne količine kase gradova i opština, a onda usvajaju izmene i dopune zakona, koje omogućavaju uključivanje građana u postupak pripreme investicionog dela budžeta lokalne samouprave, odnosno daje im mogućnost da kažu šta da se gradi u njihovim sredinama, iako novca za to nema”, navela je Papuga.

Ocenila je da je “posebno zlonamerno” to što je predviđeno da minimalni rok za sazivanje sednice skupštine opštine ili grada bude 24 časa, a ne sedam dana kako je bilo do sada.

“Na taj način se svima koji nisu politički pripadnici vladajuće većine onemogućava da adekvatno učestvuju i pripreme se za rad u lokalnom parlamentu. Na ovaj način ne povećava se efikasnost lokalnih samouprava, nego se posrednim putem isključuju pripadnici opozicionih predstavnika građana”, saopštila je Olena Papuga.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga