LSV: Država ne plaća kamate a poljoprivrednici moraju

"Zašto zakon nije isti i za državu i za poljoprivrednike"

19. jula 2019

Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Olena Papuga pitala je danas predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić i ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića zašto država ne plaća kamate za kašnjenje isplata poljoprivrednicima, a poljoprivrednici ih istovremeno plaćaju zbog greške države.

„Zašto je 13 meseci bilo potrebno Upravi za agrarna plaćanja da obradi zahteve poljoprivrednika kojima se refundiraju troškovi prilikom kupovine poljoprivredne mehanizacije, sa državnog konkursa, i još sedam meseci da pošalju rešenja o isplati novca“, pitala je Olena Papuga na sednici Skupštine Srbije, a prenosi LSV.

Prema njenim rečima, kada poljoprivrednici ne plate odvodnjavanje ili porez na vreme, kasnije moraju i zatezne kamate za iste namete da izmire.

Zašto zakon nije isti i za državu i za poljoprivrednike„, upitala je Olena Papuga.

Navela je da država duguje poljoprivrednicima premije za mleko i junad, opet i do godinu dana, i u tom periodu isplate kamate nisu zaračunate.

„Država nema obavezu da plati nikakvu nadoknadu za to kašnjenje. Koliko je za 2018. isplaćeno podsticaja za traktore, a koliko za mehanizaciju, koliko nije isplaćeno, zašto i kada će? To se prevashodno odnosi na 2018, ali me interesuje da li je ostalo nešto neisplaćeno i za 2017“, zaključila je poslanica LSV-a.

Ona je pitala Anu Brnabić, kao i ministarku Slavicu Đukić Dejanović zašto još nije izmenjen Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji je, kako je ocenila, višestruko oštetio porodice.

„Godinu dana kasnije ne nazire se početak procesa njegove izmene, u korist trudnica, porodilja i porodica sa malom decom. Podsećam i da je pre pet meseci Ustavnom sudu poslata inicijativa za ocenu ustavnosti, budući da krši Ustav, u suprotnosti je sa Konvencijom o zaštiti materinstva, dovodi na rub siromaštva porodice u kojima su trudnice, porodilje, preduzetnice na koje se odnosi ovaj zakon i sve porodice sa malom decom, koje snose posledice loših rešenja. Kada će na dnevni red stići izmene zakona, kojim sigurno neće biti nadoknađena šteta, ali će roditeljstvo i odrastanje dece biti bar malo bezbrižnije“, upitala je Olena Papuga.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga