LSV: Država dala šest puta više novca za izgradnju muzičke fontane u Beogradu nego Fondu za nacionalne manjine

"Brojni primeri kršenja manjinskih prava"

31. mar 2019

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) kritikovala je danas Vladu Srbije i premijerku Anu Brnabić zbog, kako navode, marketinškog pristupa pitanjima položaja manjinskih zajednica, uz istovremeno oglušavanje o konkretne probleme kojima se te zajednice suočavaju.

LSV je pozvala republičku vlast da propisana prava manjinskih zajednica primenjuje i u praksi, ukazujući da su brojni primeri njihovog kršenja.

„Premijerka Ana Brnabić pre dva dana je na sastanku sa nacionalnim savetima pohvalila odnos sopstvene Vlade prema manjinskim zajednicama. Sa druge strane, predsednica Vlade nije govorila o ozbiljnom problemima nacionalnih manjina u Srbiji. Bilo bi dobro čuti šta premijerka misli o kršenju Zakona na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, koji već godinama negira pravo na prijemni ispit na maternjem jeziku budućih studenata koji pripadaju nekoj od nacionalnih manjina“, navela je ta stranka.

U saopštenju se dodaje da bi se premijerka Brnabić morala oglasiti i o drastičnim kašnjenjima u štampanju udžbenika na manjinskim jezicima, ali i drugim problemima u obrazovanju, kao i o broju frekvencija radio i tv stanica koje su nestale iz etra u privatizacijom postupku i tako dovelili do gašenja programa na manjinskim jezicima u brojnim mestima u Vojvodini.

Takođe, LSV ukazuje i da je država obezbedila „mizeran iznos“ u budžetskom Fondu za nacionalne manjine, ocenivši da je „tužna činjenica“ da je on čak šest puta niži od iznosa koji je država dala za izgradnju muzičke fontane u Beogradu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga