LSV: Država da spreči da najopasnije mesto za ženu bude njen dom

"Posao države je da utvrdi zašto se problem femicida tako sporo i neefikasno otklanja"

31. maja 2019

Liga socijaldemokrata Vojvodine zatražila je danas od nadležnih državnih organa da se “uozbilje” i da se organizuju u borbi protiv femicida, da za “ženu njena kuća ne bude najopasnije mesto po život”.

LSV je u saopštenju za javnost naveo da je, na osnovu istraživanja prakse sudova u Srbiji o postupanju u slučajevima femicida, najviše krivičnih dela ubistva izvršeno u zajedničkoj kući žrtve i učinioca (36,6 odsto) i u kući žrtve (31 odsto), što potvrđuje da je najopasnije mesto za ženu upravo njen dom.

Ta stranka je podsetila da su institucije koje čine Grupu za koordinaciju i saradnju za sprečavanje porodičnog nasilja – policija, tužilaštvo i Centar za socijalni rad, prema novom zakonu, obavezne da prate slučajeve i donose individualne planove sa konkretnim merama i rokovima.

“Policija se od donošenja novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici pokazala kao najefikasnija institucija u lancu. Posao države je da utvrdi gde je onda zastoj i zašto se problem femicida tako sporo i neefikasno otklanja. Ako se veliki broj žrtava, za koje se u presudama navodi da su pre ubistva bile u nasilnoj partnerskoj vezi sa učioniocem, obratila za pomoć i podršku relevantnoj instituciji, onda je evidentno da država ne radi svoj posao na efikasan način, jer ne uspeva da zaštiti svoje građanke”, piše u saopštenju.

Dodali su da u Srbiji ne postoji zvanična evidencija slučajeva femicida, ali je prema podacima iz novinskih članaka, u periodu od 2010. do 2018. godine ubijena najmanje 281 žena.

“LSV pita zar to nije dovoljno da se institucije države energičnije i organizovanije posvete ovom problemu”, navodi se u saopštenju, koje je potpisala funkcionerka LSV-a Nevena Subotić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga