LSV: Država da se konačno obračuna sa fašistima

"Mladima se indirektno sugeriše da je takvo ponašanje poželjno"

08. nov 2015

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je danas, povodom Svetskog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma koji se obeležava sutra, da nije jasno da li je aktuelna vlast dovoljno odlučna u nameri da se suprotstavi ekstremnim pojavama i na primeru pokaže mladima da fašizmu, antisemitizmu i svakoj vrsti netrpeljivosti nema mesta u Srbiji.

“Treba li još veći broj mladih u ovoj zemlji da postanu članovi neonacističkih, hulganskih ili kriminalnih ‘navijačkih’ grupa da bi institucije sistema počele da rade svoj posao”, upitao je LSV u saopštenju za javnost, koje je potpisao predsednik Političkog saveta te stranke Dušan Jakovljev.

Navodi se da je nedavno Više javno tužilaštvo u Novom Sadu odustalo od optužnice za nasilničko ponašanje protiv sedmorice neonacista koji su napali antifašističku kolonu u Novom Sadu 7. oktobra 2007. i dodaje da pravosudni organi nisu ponudili odgovor na pitanje zašto proces protiv neonacista traje više od šest godina.

LSV je podsetio i da je prošlo više od godinu dana od paljenja pekara po Vojvodini samo zato što su njihovi vlasnici albanske nacionalnosti i dodao da se još uvek ne zna ništa o početku suđenja ili kaznama za vinovnike koje je policija ubrzo identifikovala i privela.

“Za nekoliko dana će biti tri godine od kako Ustavni sud nije zabranio SNP Naši, organizaciju koja je pre i posle toga pravila crne spiskove nepodobnih građana. Tri i po godine je prošlo od kako je zabranjen rad ‘Obraza’, ali ih to ne sprečava da organizuju skupove i rade kao da se ništa nije dogodilo, a o preblagim kaznama za najrazličitije ‘navijačke’ grupe do sada smo govorili veliki broj puta”, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da je tužilaštvo oslobađanjem neonacista i ublažavanjem optužnice protiv njih praktično učinilo kamenovanje i povređivanje protivnika neonacizma nekažnjivim i dodaje da se preblagim odnosom u svim navedenim slučajevima, poručuje da fašizam i nasilje ovde nemaju adekvatan odgovor pravne države.

“Dodamo li tome prekrajanje i falsifikovanje istorije kroz procese rehabilitacija kvislinga i fašista sve do Milana Nedića, najavu srdačnog dočeka posmrtnih ostataka Dragutina Dimitrijevića Apisa, organizatora više političkih ubistava, mladima se indirektno sugeriše da je takvo ponašanje poželjno”, ocenjuje se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga