LSV: Država da prekine sa tolerisanjem fašista i ekstremista

"Ćutanje države na ekstremizam ponižavajuće je i opasno za celu zemlju"

09. maja 2018

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je danas, povodom Dana pobede, da država Srbija pokrene “snažnu i odlučnu” akciju protiv desnih ekstremista.

“Ćutanje je odoboravanje, i zato tražimo da ćutanje prestane i da se pokrene snažna i odlučna akcija protiv desnih ekstremista”, naveo je u saopštenju za javnost funkcioner LSV-a Aleksandar Marton.

On upozorava da država Srbija toleriše ekstremističko ponašanje lidera radikala Vojislava Šešelja, koji je pred sudskim mehanizmom tribunala u Hagu osuđen na deset godina zatvora, zbog progona nesrpskog stanovništva u Vojvodini.

“Tolerisanje politike Vojislava Šešelja ponižavajuće je za celu zemlju, ali je pre svega opasno. Šešelj je prvo pretio, a država je ćutala. U nedelju u selu Jarak je napadnut mladić koji se usprotivio Šešeljevim stavovima. Država opet ćuti. Šta je sledeće?”, upitao je Marton.

Ocenio je da u zemljama nekadašnje Jugoslavije danas dominira politika revizionizma, koja za cilj ima relativizaciju svega što se dešavalo u Drugom svetskom ratu.

“U Srbiji su rehabilitovani Draža Mihailović i četnički pokret, koji je bio u otovorenoj kolaboraciji sa Hitlerovim nacizmom i Musolinijevim fašizmom. U toku je sramotni postupak za rehabilitaciju kvislinga Milana Nedića, predsednika marionetske fašističke srpske vlade u Drugom svetskom ratu. Slični procesi sprovode se i u Hrvatskoj, u kojoj se kriminalizuje uloga partizanskog pokreta, a ustaški pokret se predstavlja kao patriotski”, naveo je Marton.

On dodaje da se protagonisti politike desnog ekstremizma suoačavaju se sa “smešnim” sudskim postupcima, koji traju godinama, a kada se i završe, presude su ili oslobađajuće ili su kazne simbolično niske.

“Srbija želi da pristupi Evropskoj uniji. Deveti maj je i Dan Evrope. Bez politike jasnog odnosa prema politici mržnje, Srbija neće napredovati na putu ka porodici evropskih nacija”, poručio je Marton.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga