- Autonomija - https://www.autonomija.info -

LSV: Država da poboljša zakonski okvir o pravima radnika

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je na snažniju borbu za bolji položaj radnika u Srbiji.

U saopštenju ove stranke uoči Dana rada, navodi se da već više od četvrt veka traje uništavanje ideje radništva, od kada su nacionalizam i ideja krvi devedesetih godina potisnuli socijaldemokratske ideje o neprikosnovesnosti radničkih prava.

„To je za posledicu imalo uništavanje privrede i gašenje desetina hiljada radnih mesta. Dok je 1987. godine u AP Vojvodini bilo zaposleno 633.000 radnika, danas ih 200.000 manje. Ugašeno je svako treće radno mesto“, ističe LSV.

Dodaje se da su prosečne plate u Srbiji na svega 25 odsto od proseka Evropske unije, te da su naši radnici na ivici siromaštva.

„Prosečna plata ni izbliza ne može napuniti potrošačku korpu. A posle usvajanja Zakona o radu postoji jasna intencija smanjivanja prava radnika. Posebno su ugroženi radnici u privatnom sektoru, koji imaju nizak nivo zaštite od poslodavaca i od sindikata“, ukazuje se u saopštenju.

LSV veliki problem vidi i u slabom zapošljavanju osoba sa invaliditetom i žena, kao i radu na crnom, te poziva na aktivnu politiku u borbi za poboljšanje prava radnika.

„Socijalno-ekonomski saveti na svim nivoima ne smeju biti samo debatni klub, nego tela koja predlažu mere za poboljšanje stanja“, napominje se.

LSV poziva državu da poboljša zakonski okvir u oblasti poštovanja prava radnika, a poslodavce da shvate da radnici nisu robovi koji rade za niske nadnice i pune njihove džepove.

„Sindikati se moraju okrenuti radnicima i boriti se za njihova prava, a roštiljanja i prvomajske uranke neka ostave za bolje dane“, poručuje LSV.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!