- Autonomija - https://www.autonomija.info -

LSV: Dramatičan porast zapošljavanja u novosadskim JP

Novosadski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) upozorio je danas da je u javnim preduzećima u Novom Sadu u poslednjih 15 meseci zaposleno između 10 i 35 odsto više ljudi nego što je potrebno.

LSV je podatke tražio od 17 javnih preduzeća koja posluju u Novom Sadu na osnovu Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja, a odgovore na zahtev je dostavilo njih deset.

Podaci su traženi za period od kada je aktuelna novosadska vlast preuzela upravljanje gradom 13. septembra 2012. godine, pa do kraja 2013. godine.

Predsednik Gradskog odbora LSV Aleksandar Kravić rekao je na konferenciji za novinare da je najjasniji primer povećanog zapošljavanja u javnim preduzećima primećen u Javnom gradskom saobraćajnom preduzeću, koje je za 15 meseci zaposlilo 154 ljudi.

Kravić je kazao da je „nastrašnija“ situacija u JP Urbanizam, gde je na zatečenog 101 radnika zaposleno novih 34 što čini 35 odsto, a od kojih je veći broj smešten u administraciju, a ne u proizvodni deo.

„Gradnja u Novom Sadu je stala, a što se tiče novih urbanističkih planova za ovih 15 meseci ih je, prema mojim saznanjima, doneto svega pet, dok je u prethodnom periodu taj broj donošen samo na jednoj skupštini ovog preduzeća“, kazao je Kravić.

Upozorio je da su u firmama koje su zapošljavale nove ljude došlo do smanjenja plata, jer se ukupna masa ličnih dohodaka raspoređuje na novi broj zaposlenih, što bi po procenama LSV značilo da su u Zavodu za urbanizam plate manje za trećinu.

„Postavljamo pitanje šta je sa onim obećanjima o promenama i sređivanju javnog komunalnog sektora u Novom Sadu. Prethodna vlast je kritikovana da je bahata, a šta je sada sa svim tim kritikama i obećanjima da će javni sektor biti sređen“, rekao je Kravić.

Dodao je da je sadašnja vlast u Novom Sadu zasnovana na „trgovini javnim preduzećima i interesima onih koji podupiru većinu u gradskoj skupštini, a to su pokret Drina-Dinara-Dunav i stranka Treća Srbija“.

Vlast u Novom Sadu čini Srpska napredna stranka u koaliciji sa Socijalističkom partijom Srbije i njenim partnerima, zatim Demokratska stranka Srbije, Srpski pokret obnove, Romska demokratska stranka, pokret Drina-Dinara-Dunav i Treća Srbija.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!