LSV: Dokle se stiglo sa otkrivanjem lokacija sa opasnim otpadom

"Nakon senzacionalnih otkrića i kampanje u medijima, skoro godinu dana nema vesti o otkrivanju neke nove takve lokacije"

18. nov 2019

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je danas ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana da javnosti saopšti dokle se stiglo sa otkrivanjem lokacija sa sakrivenim opasnim otpadom širom zemlje.

“Podsećamo ministra, a zatim i njegove saradnike, da nakon senzacionalnih otkrića i kampanje u medijima, skoro godinu dana nema vesti o otkrivanju neke nove takve lokacije. Kada su ranije pronaležena zakopana burad sa toksičnim otpadom, ministar je izjavljivao da sumnja da takvih lokacija ima još po Srbiji i poručivao da će sve biti ispitano i pronađeno”, navela je u saopštenju za javnost predsednica Stručnog saveta za zaštitu životne sredine LSV-a Nataša Lalić.

Prema njenim rečima, ako na teritoriji Srbije postoji oko 100 hiljada tona opasnog otpada, kao što je procenjivao i ministar lično, do pre 11 meseci je otkriveno tek nešto više od pedesetog dela te količine, ali od tada javnost nije upoznata sa nekim novim otkrićima.

“Nema vremena za gubljenje i nema opravdanja za izostanak rezultata u otkrivanju svih onih lokacija na kojima se nelegalno odložen opasan otpad i dalje nalazi. Manji je problem što raste odgovornost ministra zbog nedovoljnog činjenja, veći je problem što raste rizik po životnu sredinu. Jer, dokle god sve lokacije ne budu otkrivene, životnoj sredini i građanima naše zemlje preti ekološka katastrofa”, navela je Nataša Lalić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga