LSV: Dokle će Vojvodina plaćati NIS-u za svoje geotermalne izvore

Zašto je NIS jači od države?

29. maj 2017

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je danas Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije da javnosti tačno predoči da li i šta konkretno preduzima u vezi sa činjenicom da Naftna industrija Srbije (NIS), kao kompanija sa većinskim ruskim vlasništvom, suvereno raspolaže sa 78 geotermalnih izvora u Vojvodini, nad kojima je pravo eksploatacije imao nekadašnji vojvođanski Naftagas.

“To znači da NIS diktira cenu vode koju su vojvođanske banje prinuđene da kupuju od njega, čime im otežava da budu konkurentne sa banjama u Mađarskoj i Hrvatskoj”, naveo je LSV u saopštenju za javnost koje je potpisala članica Predsedništva stranke Maja Sedlarević.

Prema njenim rečima, Grad Beograd koji upravlja svojim geotermalnim izvorima već greje nekih 200 objekata korišćenjem ovog obnovljivog izvora energije, dok vojvođanske lokalne samouprave koje to budu htele, a nalaze se na nekom od eksploatacionih polja koja pripadaju NIS-u, moraju da traže mišljenje i saglasnost da bi mogli da istražuju i koriste taj resurs, a NIS može da im to ne dozvoli.

“To onda znači da je NIS jači od države”, ocenila je Maja Sedlarević i dodala da je paradoks tim veći jer su svojevremeno istražni radovi za te bušotine finansirani iz Fonda rudnog blaga i budžeta AP Vojvodine.

“Teško da bi, mimo Republike Srbije, neka zemlja ćutke gledala kako neko naplaćuje upotrebu njenih geotermalnih voda njenim banjama ili dozvoljavala da strana kompanija odlučuje hoće li dozvoliti njenim opštinama da koriste geotermalni resurs”, navela je Maja Sedlarević.

Dodala je da vojvođanskim lokalnim samoupravama i banjama mora biti omogućeno da koriste geotermalne izvore bez naknade, što je još jedan razlog za reviziju Energetskog sporazuma sa Ruskom Federacijom.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga