LSV: Dok vlada formira tim, sela ubrzano propadaju

"Srbiji je potreban nov, moderan Ustav, koji će omogućiti razvoj svakog sela, svake opštine i svakog grada”

23. feb 2019

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) optužila je danas vlasti u Srbiji da “smišljaju” marketinške akcije, koje za cilj imaju “šminkanje” lošeg stanja na selima, koja ubrzano propadaju, masovno se prazne i gde je stanje “katastrofalno”.

“LSV već 29 godina ukazuje na katastrofalne posledice centralizacije i beogradizacije. Bez jasne politike koja će se suprotstaviti procesima daljeg jačanja glavnog grada, a slabljenju ostalih mesta u Srbiji, najave ministra Milana Krkobabića o razvoju sela, ostaće potpuno mrtvo slovo na papiru”, ocenila je u saopštenju za javnost funkcionerka LSV-a Dejana Đurđević.

Milan Krkobabić, ministar za regionalni razvoj, najavio je formiranje Nacionalnog tima za spas sela, a očuvanje sela nazvao “prvorazrednim patriotskim zadatkom”.

“Umesto što najavljuju ‘prvorazredne’ akcije, u Vladi Srbije bi morali da prekinu sa praksom budžetske pomoći gradu Beogradu. Poznato je da su članovi republičke vlade u toku 2018. godine više puta odobravali isplate iz tekuće budžetske rezerve glavnom gradu, umesto da se ta sredstva usmere ka projektima razvoja sela i malih opština”, navela je Dejana Đurđević.

Prema njenim rečima, izjava gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića da će Beograd u narednih desetak godina imati 400 do 500 hiljada stanovnika više, jasan je pokazatelj da vlasti ne nameravaju da prekinu proces jačanja Beograda i slabljenja ostalih delova zemlje.

“Sela je u našoj zemlji moguće spasiti samo istinskom decentralizacijom. Srbiji je potreban nov, moderan Ustav, koji će omogućiti razvoj svakog sela, svake opštine i svakog grada”, poručila je Dejana Đurđević u saopštenju za javnost.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga