LSV: Dok se ne ukloni sav nelagalno odložen opasan otpad Srbiji će pretiti ekološka katastrofa

"Otkriveno tek nesto više od pedesetog dela procenjene količine"

01. apr 2019

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je danas ministra za zaštitu životne sredine Gorana Trivana da povede širu akciju u kojoj će hitno i bez odlaganja biti pronađene sve lokacije na kojima se krije opasan otpad.

U saopštenju te stranke podseća se da je i sam ministar procenjivao da na teritoriji Srbije postoji oko 100 hiljada tona opasnog otpada, te ukazuje da je do sada otkriveno tek nesto više od pedesetog dela te količine.

“Nakon otkrića preko 1.800 tona pre više od godinu dana u Novom Sadu, oko tri stotine tona u Pančevu, Alibunaru i Bavaništu, velike jame u blizini Sombora, kao i nekoliko lokacija u Obrenovcu, uključujući i onih 25 tona u Vukićevici, pet tona letos u Kikindi, te još 100 u Loznici pre tri meseca, javnost već dugo nije obaveštena o otkriću neke nove lokacije sa opasnim otpadom”, navodi LSV.

Ocenjuje se da je dobro što je u decembru iz FAK Loznica uklonjeno i zbrinuto 100 tona nelegalno odloženog opasnog otpada, a zatim i oko 260 tona iz Pančeva, 44 iz Alibunara i 22 iz Bavaništa, ali i da to mora biti učinjeno i na svim ostalim lokacijama na kojima i dalje nalazi nelegalno odložen opasan otpad.

“Umesto da čeka na to da BIA otkrije te lokacije, ministar Trivan bi morao da povede što širu akciju u kojoj će danonoćno biti angažovani svi raspoloživi kapaciteti njegovog i srodnih ministarstava i inspekcija. Takođe, veliku armiju stručnjaka može pronaći na fakultetima, ali i pokrajinskoj i lokalnoj vlasti. Sve njih bi u to trebalo da uključi”, smatra LSV.

U saopštenju se upozorava da, dokle god sve lokacije ne budu otkrivene, životnoj sredini i građanima Srbije preti ekološka katastrofa.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga