LSV: Dok Ružić priča bajke, opštine i gradovi u sve težoj situaciji

"Od suštinske pomoći gradovima i optinama nema ništa, dok ne bude i suštinske lokalne samouprave”

06. jan 2018

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je danas da se suštinska decentralizacija Srbije i promena politike prema lokalnom nivou vlasti može obezbediti jedino promenom Ustava i zakona, a ne “marketinškim objavama” ministra državne uprave i lokalne samouprave Branka Ružića.

“Povećanje iznosa koji je namenjen za Fond lokalnih samouprava je samo kap u moru rešenja koja su potrebna za poboljšanje stanja u kojem se nalaze gradovi i opštine. Bilo bi odlično da je Ružić u pravu kada kaže da je uvećanje tog Fonda dokaz da se ‘suštinski pomaže’ lokalnom nivou vlasti u zemlji. Nažalost, od suštinske pomoći gradovima i optinama nema ništa, dok ne bude i suštinske lokalne samouprave”, navela je u saopštenju za javnost pokrajinska poslanica LSV Sandra Ristić.

Prema njenim rečima, sistem u Srbiji je “apsolutno centralizovan” i najave ministra Ružića o unapređenju života građana, kao i o privlačenju investicija, “deluju kao bajka”.

“Od 2012.do 2017.godine, izmenama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava samo je još više sužena finansijska autonomija ovog nivoa vlasti, a gradovi i opštini sve teže obavljaju osnovne komunalne poslove”, kazala je Sandra Ristić.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga