- Autonomija - https://www.autonomija.info -

LSV: Dodatno urušavanje autonomije lokalnih samouprava

Zrenjaninski odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Tibor Vaš ocenio je danas da se Nacrtom Zakona o finansiranju lokalne samouprave degradiraju gradovi i opštine i da se njime dodatno urušavaju autonomija i samostalnost.

Vaš je na konferenciji za novinare objasnio da se tim aktom najavljuje smanjenje izvornih prihoda, kao i promena procentualne podele ključnog ustupljenog prihoda, poreza na dohodak, sa 80 procenata u korist jedinica lokalnih samouprava na 50 procenata.

„Ovim nacrtom se predviđaju rešenja kojima će se pomenuti prihodi lokalnih samouprava smanjiti na taj način da što će se ukinuti pojedine takse, a umanjiće se i sredstva koja smo dobijali od poreza na zarade. Posebno je značajno to što prihod od poreza na dohodak građana učestvuje u ukupnim prihodima jedinica lokalnih samouprava sa između 22 i 30 odsto udela“, kazao je Vaš.

On je istakao da, ukoliko se Zakon sa takvim odredbama usvoji, to nije ništa drugo nego onemogućavanje normalnog funkcionisanja grada.

Tibor Vaš je istakao da takvo rešenje vodi ka centralizaciji i pojačava zavisnost od republičkih vlasti.

„Smisao lokalnih samouprava je upravo u tome da građani mogu da rešavanju svakodnevne probleme brži i efikasnije i u skladu sa svojim potrebama. Da bi lokalne samouprave mogle da funkcionišu i imaju samostalnost, neophodno je da imaju izvorne prihode i da što manje zavise od republičkih vlasti“, rekao je zrenjaninski odbornik LSV.

Ono što je posebno opasno, prema njegovim rečima, je to što se smanjuju upravo oni prihodi koji su bili sigurni.

„Smatramo da će ovo smanjenje finansijskih izvora grada u još većoj meri opteretiti budžete građana, kao i da će se smanjiti kvalitet usluga koje se pružaju građanima, čime se još više pogoršava stanje u manjim sredinama“, naveo je on.

Vaš je objasnio da bi takvo rešenje zajedno sa najavljenim smanjenjem budžeta Vojvodine bilo izuzetno nepovoljno za razvoj gradova i opština.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!