LSV: Decu u Sremskoj Mitrovici usmeravaju da pohađaju versku nastavu

Ponovo otvoriti debatu o kvalitetu nastave izbornih predmeta

25. dec 2015

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u Sremskoj Mitrovici upozorio je danas da se u nekoliko osnovnih škola u Sremskoj Mitrovici ukida građansko vaspitanje, dok se deca, od strane nastavnog kadra, usmeravaju da pohađaju versku nastavu.

U saopštenju LSV se od resornog ministarstva traži da se ponovo otvori debata o kvalitetu nastave izbornih predmeta, kao i da se građansko i versko vaspitanje u školama ili reformiše ili ukine.

„Podsećamo da su i verska nastava i građansko vaspitanje uvedeni u osnovne i srednje škole u Srbiji 2001. godine kao izborni predmeti, što znači da su to obavezni predmeti između kojih se učenici opredeljuju“, navodi se u saopštenju LSV u Sremskoj Mitrovici.

Samim tim, dodaje se, odluka škole ili nastavnika da se jedan od tih predmeta ukine jeste kršenje prava učenika, ali i zakona.

U saopštenju se objašnjava da se kao razlozi za ukidanje građanskog vaspitanja uglavnom navode nedovoljan broja zainteresovanih, nedovoljan fonda časova za nekog nastavnika, kao i strah pojedinih roditelja da će njihovo dete biti izolovano i na neki način kažnjeno ako ne prihvate savet da dete pohađa versku nastavu.

„Roditelji koji su svoju decu prvo upisali na građansko, pa svojevoljno ili pod pritiskom prebacili na veronauku, svoj postupak objašnjavaju loše organizovanom nastavom ovog predmeta koji se često pretvori u čas slobodnih aktivnosti, čas u prirodi ili slično nazvano opravdanje za nerad sa decom. Skandalozno je da se deca u multikulturalnoj Vojvodini i građanskoj državi Srbiji ‘savetuju’ da uče pravoslavni veronauk, zato što je tako ‘lakše'“, poručili su ligaši.

Oni su ocenili i da, ako je nešto zakonom uvedeno i obavezno, onda nadležno ministarstvo mora obezbediti uslove pravilnog i jasnog sprovođenja tog zakona.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga