LSV: Dan ljudskih prava u Srbiji – bez vode za piće, knjiga i pravde

"Skoro trećina dece živi na ivici siromaštva, a skoro trećina dece mlađe od pet godina nema ni odgovarajuću ishranu, niti tri dečje knjige u kući"

10. dec 2018

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopštila je danas da, 70 godina nakon usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, Srbija taj dan dočekuje kao zemlja koja ima još mnogo toga da uradi i ispravi.

“Ovo je zemlja u kojoj, prema podacima Unicefa, skoro trećina dece živi na ivici siromaštva, a skoro trećina dece mlađe od pet godina nema ni odgovarajuću ishranu, niti tri dečje knjige u kući. U međuvremenu, uprkos tome što crkva ne plaća porez, vlast iz budžeta izdvaja novac za penzije sveštenika”, naveo je u saopštenju za javnost potpredsednik LSV-a Robert Kolar.

Dodao je da je u Srbiji i dalje prisutna diskriminacija i nasilje prema ženama i stigmatizacija osoba sa invaliditetom, dok centralizacija države poprima takve razmere da građani van Beograda postaju građani drugog reda.

“Jer, dok preko 650 hiljada građana u Vojvodini pije vodu sa arsenom, vlast planira da uzme kredit, ali ne da bi to rešila, nego da bi podigla nacionalni stadion u Beogradu. Pored šaranja višejezičnih natpisa na ulazima u naseljena mesta i gašenja medija na svom maternjem jeziku, pripadnici nacionalnih zajednica se suočavaju i sa konstantnim kašnjenjem udžbenika. Tako će, recimo, đaci prvih i petih razreda na rusinskom i slovačkom jeziku dočekati i polugodište bez knjiga na svom maternjem jeziku po novom školskom programu”, naveo je Kolar.

Dodao je da je Srbija zemlja u kojoj osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj i posle osam meseci od presude i zahteva za oduzimanje poslaničkog mandata i dalje sedi u Narodnoj skupštini.

“I ne samo to, nego i kupuje kuću u mestu koje je zbog njega postalo simbol progona hrvatskog i drugog nesrpskog stanovništva u Sremu. Dok Ratko Mladić telefonira po emisijama, premijerka negira genocid u Srebrenici, Veselin Šljivančanin učestvuje na tribinama, a sud osuđuje Inicijativu mladih za ljudska prava”, naveo je Kolar.

Podsetio je da su LSV-u nedavno kamenovane prostorije, a da je lideru Levice Srbije Borku Stefanoviću razbijena glava i ocenio da to na najbolji način ilustruje kako se u ovoj zemlji doživljava pravo na slobodu mišljenja.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga