LSV: Dan ljudskih prava pod senkom izostanka lustracije u Srbiji

"Posledice toga osećamo i danas”

10. dec 2019

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandar Marton izjavio je danas da se 10. decembar, Međunarodni dan ljudskih prava, u Srbiji obeležava “pod senkom izostanka lustracije”.

“LSV je još 2000. godine predlagala lustraciju svih pojedinaca iz Miloševićevog režima, koji su učestvovali u kršenju ljudskih prava građana, ali nije bilo hrabrosti i političke volje da se to uradi. Posledice toga osećamo i danas”, naveo je Marton u saopštenju za javnost.

Prema njegovim rečima, osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj i dalje je narodni poslanik, na kanalima sa nacionalnom frekvencijom se nesmetnao šire verska i nacionalna mržnja, desničarski fanatici prete građanima na skupovima koji se održavaju u javnim prostorima, ranjive i manjinske grupe u društvu često su na udaru ekstremističkih grupa.

Dodao je da se čini da je stanje sada gore nego ranih dvehiljaditih godina.

“Država čini veoma malo da se u ovoj oblasti postigne pozitivan pomak. Svakodnevica nam ukazuje na bezbroj primera diskriminacije i netolerancije. Zakonodavni okvir je solidan, ali često ostaje samo mrtvo slovo na papiru. Propisani mehanizmi zaštite ljudskih prava se nedovoljno odlučno koriste, pa Ustav i zakoni ne predstavlju kvalitetnu garanciju poštovanja prava”, naveo je Marton.

Dodao je da položaj žena u Srbiji i dalje nije na nivou moderne države, a podatak da je od 2010. do 2018. godine ubijena 281 žena je i više nego alarmantan.

“Ništa bolja situacija nije ni u domenu poštovanja ekonomskih prava građana. Svedoci smo svakodnevnog ugrožavanja prava na rad i pravedne uslove rada. Mnogi radnici rade u katastrofalnim uslovima, a za to dobijaju mizerno niske minimalce. Na svom radnom mestu su 2017. i 2018. godine poginula 92 radnika”, rekao je Marton.

Ocenio je da su navedeni podaci “samo kap u moru” realnih problema u oblasti poštovanja ljudskih prava i dodao da bi Srbija trebalo da ima ministarstvo koje bi se bavilo pitanjima zaštite ljudskih prava.

“Ljudska prava nisu ‘nužno zlo’, nego korpus zagarantovanih prava koja se u potpunosti moraju poštovati”, poručio je Marton.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga