LSV: Da li će zakonom o dualnom obrazovanju i decu pretvoriti u jeftinu radnu snagu

"Mogućnost zloupotrebe dece u legalizaciji dečijeg rada, kroz pretvaranje mladih u jeftinu snagu”

07. juna 2017

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) postavila je danas pitanje Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da li je Nacrt zakona o dualnom obrazovanju odgovorio na izazove tržišta rada u Srbiji i da li mogućnost praktičnog rada uz teorijsko znanje pomaže poslodavcima da angažuju jeftinu radnu snagu ili učenicima da steknu potrebno iskustvo.

“U nacrtu tog zakona nema usaglašenosti sa Zakonom o visokom obrazovanju, kao ni sa Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju. Sve govori o mogućnosti zloupotrebe dece u legalizaciji dečijeg rada, kroz pretvaranje mladih u jeftinu snagu”, ocenila je u saopštenju za javnost funkcionerka LSV Ana Pataki.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o dualnom obrazovanju traje još dva dana.

Ana Pataki je podsetila da je u periodu od 2013. do 2016. godine Omladina LSV pisala resornim ministrima o nelogičnostima u Šifrarniku zanimanja, koji nije prepoznao oko 140 profila, za koja se školuju studenti i studentkinje privatnih i državnih fakulteta.

“Stiče se utisak sistematskog uništavanja svih generacija koje su spremne da ulože vreme i energiju, ali je to nemoguće zbog uslova za školovanje i pronalazak radnog mesta koje odgovara zvanju”, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga