LSV: Crkva da plati porez a novac da se uloži u biblioteke

“Pitamo ministarstva finansija i lokalne samouprave da li su utvrdili koliko dugo crkva ne plaća porez na imovinu i da li će se za to obračunati i naplatiti zatezna kamata na sve što duguje do sada”

31. jan 2018

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš pozvao je danas Vladu Srbije, a naročito ministre za državnu upravu i lokalnu samoupravu i finansije Branka Ružića i Dušana Vujovića da saopšte da li je crkva počela da plaća porez na imovinu i predložio da se novac od tako prikupljenog poreza iskoristi za ulaganje u biblioteke.

“Budući da Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu sprovodi projekat za bolju naplatu poreza na imovinu u svim opštinama, podsećamo da je prema nekim podacima crkvama i verskim zajednicama vraćeno oko 95 odsto imovine i pozivamo ih da to imaju u vidu. Više je nego nepravedno da građani imaju obavezu plaćanja poreza, dok sa druge strane, crkva javno odbija da plati porez na brojne objekte, oranice i šume kojima raspolaže”, naveo je Kostreš u saopštenju za javnost.

On je podsetio da je pre godinu dana poglavar Srpske pravoslavne crkve Irinej javno saopštio da crkva neće plaćati porez na imovinu dok joj se ne vrati sva imovina.

“Pitamo ministarstva finansija i lokalne samouprave da li su utvrdili koliko dugo crkva ne plaća porez na imovinu i da li će se za to obračunati i naplatiti zatezna kamata na sve što duguje do sada”, naveo je Kostreš.

Dodao je da bi deo tog novca mogao da se uloži u mnoge zatvorene biblioteke po manjim naseljenim mestima, poput biblioteke u mestu Stanišić kod Sombora.

U tom mestu je rođen bački episkop SPC-a Irinej Bulović.

Kostreš je Ministarstvu finansija i Poreskoj upravi skrenuo pažnju i na činjenicu da crkva nije u sistemu PDV-a, iako prema navodima pojedinih medija zarađuje preko stotinu miliona evra godišnje.

“U međuvremenu, od novca poreskih obveznika još se izdvajaju sredstva za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje sveštenika i verskih službenika”, naveo je Kostreš.

(Autonomija, foto: Dragan Gojić/Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga