- Autonomija - https://www.autonomija.info -

LSV: Četrnaest godina zastave Vojvodine, neka se vijori

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) podsetila je da je pre 14 godina na današnji dan, Skupština Vojvodine je usvojila Odluku o zastavi te pokrajine i upozorila da pojedine lokalne samouprave i institucije ne ističu tu zastavu i tako krše propise.

“Od tada, zastava Vojvodine odražava posebnosti i različitosti Vojvodine, na koje smo ponosni i po kojima je ona poznata i priznata kao evropska regija: multikulturalnost, višejezičnost i jednakost svih građanki i građana, bez obzira na nacionalnu, versku, zavičajnu ili bilo koju drugu pripadnost”, naveo je LSV u saopštenju za javnost.

Ta stranka je navela da su zastavu pokušavali da ospore “oni kojima takva Vojvodina smeta”, ali je ocenila da je zastava “dobro i široko prihvaćena”, a građanke i građani Vojvodine joj se “raduju i žele da se vijori”.

“Uprkos protivljenju LSV, nova skupštinska većina je septembra 2016. godine nametnula rešenje koje nikada nije postojalo i usvojila i takozvane tradicionalne simbole, među kojima je i tradicionalna zastava. Istovremeno, doneta je odluka o paralelnom korišćenju i upotrebi postojeće zastave i grba i tradicionalne zastave i grba Vojvodine”, piše u saopštenju.

Pokrajinskom skupštinskom odlukom o izgledu i korišćenju simbola i tradicionalnih simbola Vojvodine, primena zastave i tradicionalne zastave je izjednačena. Obe zastave ističu se istovremeno, sa zastavom Srbije, a uvedena je i sankcija za neprimenjivanje odluke o korišćenju i isticanju simbola Vojvodine.

“Činjenica je da u više vojvođanskih lokalnih samouprava zastave ili nisu istaknute, ili je istaknuta samo jedna. Mere koje pokrajinski sekretarijat za upravu i propise preduzima da kontroliše primenu skupštinske odluke su nedovoljne, mlake, kozmetičke i ukazuju na puko poštovanje forme”, navodi se u saopštenju.

LSV je zahtevao od pokrajinske vlasti da preuzme odgovornost za jednu od retkih ustavnih nadležnosti koje ima Vojvodina, da hitno sprovede sveobuhvatnu kontrolu i sankcioniše lokalne samouprave koje krše pokrajinsku skupštinsku odluku.

“Očekujemo da, bez obzira koja od zastave nedostaje, one hitno budu istaknute u svim mestima gde nedostaju. Odnos prema vojvođanskoj zastavi je odnos prema vojvođanskim institucijama i nedopustivo je da on bude prepušten na milost i nemilost političkim strankama ili lokalnim moćnicima”, piše u saopštenju koje je potpisala pokrajinska poslanica i članica Predsedništva LSV-a Maja Sedlarević.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!