- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Čanak čestitao španskim i katalonskim političarima na uspehu na izborima

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak čestitao je danas predsednici Španske socijalističke radničke partije Kristini Narbona i predsedniku Republikanske levice Katalonije Oriolu Junkerasu povodom njihovih uspeha na izborima u Španiji.

„Kao što ste sami istakli, uspeh PSOE je ne samo uspeh za vašu partiju, već uspeh i za sve socijaldemokrate u Evropi. U teškim vremenima za sve socijaldemokrate i socijaliste u Evropi, uspeli ste da ostvarite veliki uspeh i time dokažete da se borba i doslednost isplate“, naveo je Čanak u čestitki Kristini Narbona.

U pismu Junkerasu lider LSV je istakao da je uspeh koji je ostvarila njegova stranka dokaz da se „borba za Kataloniju, kroz doslednost, upornost i veru isplati“.

„Vi ste ponos i veliki podstrek za mnoge partije širom Evrope koje dele iste ili slične ideje. Ovaj rezultat je i opomena da se politički pritisci, hapšenja i zatvaranja političkih neistomišljenika nikada ne isplate„, zaključio je Nenad Čanak.

Španski premijer Pedro Sančes proglasio je 28. aprila pobedu svoje Španske socijalističke radničke partije na parlamentarnim izborima.

Na osnovu 99,98 odsto prebrojanih glasova, vladajuća Španska socijalistička radnička partija osvojila je 28,7 odsto glasova, ali će joj za formiranje vlade biti potrebna podrška drugih strana.

Levičarska koalicija Ujedinjeni možemo (Unidas podemos) dobila je 14,3 odsto glasova.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!