LSV: Čepurin zloupotrebljava gostoprimstvo Srbije

“Srbija nema gazdu u zemlji ili van nje, već ima svoj Ustav, zakone i institucije”

02. avg 2017

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin izlazi iz svog diplomatskog mandata i zloupotrebljava gostoprimstvo Srbije.

Povodom intervjua ruskog ambasadora Čepurina listu „Večernje novosti“, u kojem on “na krajnje bahat i prizeman način elaborira temu ko je ‘gazda Srbije’”, LSV poručuje da “Srbija nema gazdu u zemlji ili van nje, već ima svoj Ustav, zakone i institucije”.

“Smatramo da je ruski ambasador u svojim javnim istupima već više puta prekršio odredbe Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961. godine, ozbiljno zloupotrebljavajući gostoprimstvo koje mu je Srbija dala”, navodi se u saopštenju LSV.

LSV je ponovio da bi “ruski humanitarni centar” u Nišu trebalo da bude zatvoren, jer je već iz činjenice da se za službenike Centra traži imunitet jasno da se oni bave stvarima koje izlaze iz okvira humanitarnih poslova.

“Agresivno rusko traženje imuniteta za osoblje Centra u Nišu, protiv volje nadležnih organa Srbije, govori nam da se njegovi službenici verovatno bave i drugim poslovima i to obaveštajne prirode. U suprotnom, nikakav diplomatski imunitet im ne bi bio potreban”, ističe LSV.

LSV traži od Vlade Srbije da “diskretnim diplomatskim kanalima” zatraži od Rusije zamenu Aleksandra Čepurina.

“U protivnom, ćutanje Vlade Srbije na arogantno i bahato ponašanje Čepurina će biti samo nastavak samoponižavanja naše zemlje koje je eskaliralo premijerkinim odnošenjem stenograma intervjua na cenzuru kod Čepurina”, ističe LSV.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga