LSV: Centralne vlasti svesno krše Evropsku povelju o lokalnim samoupravama

"Lokalne samouprave ostaće samo prazne ljušture koje postoje samo na papiru"

05. feb 2017

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) optužila je danas republičke vlasti da svesno krše Evropsku povelju o lokalnim samoupravama i neprestano zakidaju finansiranje opština i gradova.

“Prošle godine 89 odsto svih javnih prihoda slilo se u republički budžet, a svega 11 odsto u pokrajinski i sve lokalne budžete. U 2017. godini će slika biti još gora i očekuje se da taj odnos sada bude 90:10”, navodi se u saopštenju za javnost koje je potpisao funkcioner LSV Aleksandar Marton.

On je podsetio da je od 1. januara ove godine počela primena novih odredbi Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, kojima se prihodi od poreza na zarade preraspodeljuju tako da lokalnim samoupravama, umesto dosadašnjih 80 odsto, ostaje 66, 74 ili 77 procenata, u zavisnosti od toga da li je reč o Beogradu, opštinama ili gradovima.

“Naravno, ispaštaće građani, jer će gradovi i opštine izgubljeni novac pokušati nadomestiti povećanjem lokalnih poreza, pre svega onog na imovinu. LSV smatra smešnom tvrdnju Vlade Srbije da su lokalne samouprave krivci za fiskalni deficit”, naveo je Marton.

Prema njegovim rečima, za razliku od Srbije, u 28 država EU je prošle godine lokalnom nivou vlasti u proseku pripalo oko 32 odsto njihovih ukupnih budžetskih prihoda.

U državama Skandinavije: Finskoj, Danskoj i Švedskoj, za „lokal“ je opredeljena skoro polovina ukupnih javnih prihoda, dok se na listi deset zemalja u kojima lokalni nivo ima više od 30 odsto ukupnih budžetskih prihoda nalaze i Nemačka, Poljska, Francuska, Holandija, Italija, Letonija, te Hrvatska, naveo je Marton.

Podsetio je da se Srbija pre deset godina obavezala na poštovanje Evropske povelje o lokalnoj samoupravi, kao članica Saveta Evrope.

“Ovakva praksa mora prestatati, u suprotnom suficit republičkog budžeta, za koji se bori vlada u Beogradu, od lokalnih samouprave načiniće prazne ljušture koje postoje samo na papiru”, ocenio je Marton.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga