LSV: Centralizacija od Beograda napravila megacentar, dok sela umiru

"Da bi se ta situacija promenila, potrebne su sistemske izmene, uključujući i izmenu Ustava Srbije, jer će se bez toga propadanje ubrzano nastaviti"

14. maj 2017

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je danas da je zbog procesa centralizacije, Beograd postao “megacentar”, dok istovremeno više od 1.000 sela u Srbiji nema školu ili ambulantu.

“Proces centralizacije u Srbiji od Beograda je stvorio megacentar, u kojem se dižu kule slične onima u bogatim arapskim Emiratima, a više od 1.000 sela u Srbiji nema školu ili ambulantu”, navodi se u saopštenju koje je potpisao funkcioner LSV Aleksandar Marton.

Prema njegovim rečima, procenjuje se da je u seoskim krajevima Srbije prazno više od 160.000 stambenih objekata, a više od hiljadu sela ima manje od 100 stanovnika.

“Nebriga prema selu je konstanta i ako se nešto drastično ne promeni u pogledu odnosa prema ovim sredinama, u Srbiji će velika sela postajati sve manja, manja će postajati salaši, a ona najmanje će bukvalno nestati”, naveo je Marton.

On je dodao da je LSV iznenađen “naprasnom brigom” za probleme sela ministra za regionalni razvoj u Vladi Srbije Milana Krkobabića.

“Njegova jučerašnja tvrdnja da će ministarstvo finansijski pomoći poljoprivredne zadruge i tako oživeti sela naivan je pokušaj iskazivanja brige za seoskim krajevima naše države. Regionalni razvoj podrazumeva ravnomerno razvijanje svih krajeva države, ali je sasvim jasno da je u Srbiji snažan trend samo razvoja glavnog grada, a sa druge strane uveliko traje trend umiranja seoskih krajeva”, ocenio je Marton.

Prema njegovim rečima, da bi se ta situacija promenila, potrebne su sistemske izmene, uključujući i izmenu Ustava Srbije, jer će se bez toga propadanje ubrzano nastaviti.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga