- Autonomija - https://www.autonomija.info -

LSV: Čanak Muzeju Vojvodine uručio najdugovečniju zastavu Vojvodine

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak uručio je Muzeju Vojvodine originalnu, prvu zastavu Vojvodine sašivenu u februaru 2004. godine, saopštio je danas LSV.

Tom prilikom, on je podsetio na činjenicu da je Skupština Vojvodine usvojila Odluku o zastavi Vojvodine 27. februara 2004, i da će uskoro biti njen petnaesti rođendan, što je čini “najdugovečnijom vojvođanskom zastavom”.

Čanak je objasnio i da je zastava crvene, plave i bele boje, jer se time ukazuje na to da je Autonomna pokrajina Vojvodina deo Srbije, kao i da tri žute zvezdice u plavom polju predstavljaju tri vojvođanske regije – Srem, Banat i Bačku.

“Istovremeno, ona šalje i snažnu poruku o važnosti i potrebi evropskih integracija Srbije, ali i o Vojvodini kao evropskoj regiji”, poručio je Čanak.

Prema njegovim rečima, ta zastava Vojvodine „odražava sve one različitosti na koje smo ponosni i po kojima je ona poznata i priznata kao evropska regija: multikulturalnost, višejezičnost i jednakost svih građanki i građana, bez obzira na nacionalnu, versku, zavičajnu ili bilo koju drugu pripadnost“.

Zastavu je preuzeo direktor Muzeja Vojvodine Drago Njegovan, sa svojim saradnicima, piše u saopštenju.

Nenad Čanak je u vreme usvajanja te zastave Vojvodine bio predsednik vojvođanske skupštine, u periodu od 2000. do 2004. godine.

Aktuelna skupštinska većina koju predvodi Srpska napredna stranka, dok je LSV u opoziciji, usvojila je u septembru 2016. godine i takozvanu tradicionalnu zastavu Vojvodine, koja se ističe zajedno sa zastavom koja je ustanovljena u Čankovom predsedničkom mandatu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!