LSV: Čanak Muzeju Vojvodine uručio najdugovečniju zastavu Vojvodine

"Zastava Vojvodine odražava sve one različitosti na koje smo ponosni"

11. dec 2018

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak uručio je Muzeju Vojvodine originalnu, prvu zastavu Vojvodine sašivenu u februaru 2004. godine, saopštio je danas LSV.

Tom prilikom, on je podsetio na činjenicu da je Skupština Vojvodine usvojila Odluku o zastavi Vojvodine 27. februara 2004, i da će uskoro biti njen petnaesti rođendan, što je čini “najdugovečnijom vojvođanskom zastavom”.

Čanak je objasnio i da je zastava crvene, plave i bele boje, jer se time ukazuje na to da je Autonomna pokrajina Vojvodina deo Srbije, kao i da tri žute zvezdice u plavom polju predstavljaju tri vojvođanske regije – Srem, Banat i Bačku.

“Istovremeno, ona šalje i snažnu poruku o važnosti i potrebi evropskih integracija Srbije, ali i o Vojvodini kao evropskoj regiji”, poručio je Čanak.

Prema njegovim rečima, ta zastava Vojvodine „odražava sve one različitosti na koje smo ponosni i po kojima je ona poznata i priznata kao evropska regija: multikulturalnost, višejezičnost i jednakost svih građanki i građana, bez obzira na nacionalnu, versku, zavičajnu ili bilo koju drugu pripadnost“.

Zastavu je preuzeo direktor Muzeja Vojvodine Drago Njegovan, sa svojim saradnicima, piše u saopštenju.

Nenad Čanak je u vreme usvajanja te zastave Vojvodine bio predsednik vojvođanske skupštine, u periodu od 2000. do 2004. godine.

Aktuelna skupštinska većina koju predvodi Srpska napredna stranka, dok je LSV u opoziciji, usvojila je u septembru 2016. godine i takozvanu tradicionalnu zastavu Vojvodine, koja se ističe zajedno sa zastavom koja je ustanovljena u Čankovom predsedničkom mandatu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga