LSV: Budžet Zrenjanina neodgovoran i nije okrenut građanima

"Bahatost, nesposobnost i neodgovornost gradskih čelnika prevršila je sve mere"

20. dec 2018

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u Skupštini grada Zrenjanina nije podržala predlog budžeta ocenivši da je on neodgovoran i da nije okrenut prema potrebama građana Zrenjanina, saopštili su danas iz te stranke.

„Imajući uvid u budžet za 2019. godinu, vidimo da će on i u narednoj godini biti neodgovoran, nerazvojni, bez ozbiljne socijalne komponente, budžet koji nije okrenut prema građaninu Zrenjanina i njegovim potrebama“, navode u LSV-u.

Oni su dodali da je 29. novembra 2018. godine Vlada Srbije prenela 60 miliona dinara Zrenjaninu usled smanjenih prihoda budžeta za 2018. i ocenili to kao „gašenje požara“.

„To je slika i prilika njihovog odnosa prema novcima građana, njihovog neštedljivog, bahatog ponašanja i nesposobnosti da predvide i realizuju projektovani budžet“, ocenjuje LSV.

Oni navode da naprednjaci nisu ni u 2018. ostvarili obećanja, kao i da „građani i dalje nemaju zdravu pijaću vodu, izgradnja obilaznice nije ni započeta, seoske apoteke se zatvaraju, a obećanja o izgradnji paraolimpijskog centra, akva parka, auto moto i bob staze, golf terena predstavljaju mrtvo slovo na papiru“.

Ta stranka je saopštila da je Zrenjanin po svim ekonomskim pokazateljima ispod republičkog proseka, da je nezaposlenost velika, a životni standard građana nizak, kao i da je infrastruktura u lošem stanju.

LSV je kritikovao „potpuno ignorantski odnos koji vladajuća koalicija pokazuje prema građanima i predstavnicima opozicije jer ni nakon što je prošlo pola mandata niti gradnočalenik, ni njegov zamenik, niti jedan član Gradskog veća nije podneo izveštaj o radu“.

Bahatost, nesposobnost i neodgovornost gradskih čelnika već sada je prevršila sve mere„, kazao je LSV.

Oni smatraju da je „iluzorno govoriti o održivom sistemu na lokalnom nivou kada su javne finansije apsolutno centralizovane“ i navode da gradovi i opštine učestvuju u ukupnim javnim finansijama sa svega devet odsto.

Vojvođanske socijaldemokrate ističu da je u Srbiji postavka javnih finanasija „nedopustiva“ i da se ona može promeniti izmenom ustava i zakona koji regulišu ovu oblast.

Kako su naveli u LSV, budžet Zrenjanina je po glavi stanovnika dva i po puta niži od budžeta grada Rijeke, tri puta niži od budžeta Temišvara, a čak deset puta niži od gradova slične veličine u Nemačkoj.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga