LSV: Broj femicida višestruko veći nego prethodnih godina

"menjati Zakon o sprečavanju nasilja u porodici tako da obezbedi bržu reakciju nadležnih"

21. nov 2018

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je danas od ministarke pravde Nele Kuburović da saopšti koji su efekti Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, jer su, kako su naveli, „podaci o femicidu višestruko veći u odnosu na prethodne godine“ i pre njegovog donošenja.

„Ubistva žena u porodici ili partnerskom odnosu najčešće su posledica dugotrajnog zlostavljanja, pa se femicid javlja kao konačan ishod višestrukih incidenata. Ipak, tri četvrtine slučajeva prijave nasilja završe izvršenjem mere upozorenja“, navela je LSV u saopštenju povodom početka obeležavanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“.

LSV je navela da u više od deset odsto slučajeva zdravstvene ustanove konstatuju nasilje, ali ne evidentiraju povrede, niti informišu druge organe koji su zaduženi da reaguju.

Neke zdravstvene ustanove čak naplaćuju izdavanje potvrda usled nasilja u porodici i partnerskim odnosima“, piše u saopštenju.

Ministarstvo pravde treba da odgovori i na pitanje da li je primena Zakona o sprečavanju nasilja u porodici promenila praksu koja je primećena u Posebnom izveštaju Zaštitnika građana 2014. godine, a to je da tužilaštva odbacuju četvrtinu prijava podnetih zbog nasilja u porodici.

Dodaje se da aktuelna verzija Zakona o sprečavanju nasilja u porodici treba da se menja tako da obezbedi bržu reakciju na prijavu nasilja, dvosmernu komunikaciju organa i jasne protokole.

„Samo na ovaj način žrtve mogu biti zaštićene blagovremeno i na odgovarajući način, uz uključenje i lokalne zajednice. Jedino na taj način možemo reći da se Zakon primenjuje, a nasilje zaista sprečava“, navodi se u saopštenju LSV.

(Autonomija/Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga