LSV: Bez odgovora nadležnih o problemima državnih apoteka

"Apoteke u privatnom vlasništvu povlašćene u postupku nabavke lekova"

17. maj 2017

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je danas Republički fond za zdravstveno osiguranje i Ministarstvo zdravlja da odgovore kada i kako planiraju rešiti pitanje dugova, blokada računa i otežan rad državnih apoteka.

„Već je poznata blokada računa pančevačke apoteke, dug Apoteke ‘Novi Sad’ je uvećan preko noći za iznos od 30 miliona dinara kada su na naplatu stigle fakture dobavljača, dok su apoteke u privatnom vlasništvu povlašćene kada je u pitanju postupak nabavke lekova“, ukazuje se u saopštenju LSV.

Navodi se i da su odbornici LSV u Novom Bečeju tražili da se o ustupanju apoteka Doma zdravlja privatnim farmaceutskim kompanijama diskutuje kroz javnu raspravu, a ne po hitnom postupku, kako je urađeno, dok su i u Kikindi su ukazivali na problematično poslovanje apoteke, blokadu računa, zatvaranje, ukidanje noćnog dežurstva, te da dug prema dobavljačima iznosi oko 85 miliona dinara.

„Zbog toga je neophodno rešenje problema sa kojima se suočavaju državne apoteke, jer pored dnevnog praćenja stanja, nedeljno izveštavaju o deficitarnim lekovima, savetuju sve koji se obrate za stručnu pomoć, praveći uštede u radu izabranih lekara, kao što je praksa u mnogim zemljama“, dodaje se.

LSV napominje da zaposleni u apotekama imaju pravo na dostojanstven rad i zaradu, kao i njihove porodice, dok građani zaslužuju informacije kome mogu da se obrate kada dođu u situaciju nabavke deficitarnih lekova ili potrebe da u toku noći nabave lekove, a dežurna apoteka ne postoji.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga