LSV: Beograd može da dobije za 60 dana ono što Vojvodina ne može za 11 godina

"Vlada i Skupština Srbije ne poštuju Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi"

22. juna 2019

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) optužila je danas Vladu i Skupštinu Srbije da ne poštuju Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi, jer ne vode računa o drugim krajevima zemlje kako to čine kada je grad Beograd u pitanju.

“Dok se inicijative i zahtevi beogradskih vlasti ostvaruju u rekordno kratkom roku, sa druge strane zahtevi koji dolaze iz Autonomne Pokrajine Vojvodine se godinama zanemaruju”, ukazuje se u saopštenju.

Navodi se da se predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević pohvalio rešenjima iz novog Zakona o glavnom gradu, kojim je Beograd dobio mogućnost da se decentralizuje i osnaži ulogu gradskih opština.

LSV dodaje da Beograd mora da ima posebna ovlašćenja, za razliku od ostalih lokalnih samouprava, ali kritikuje odnos vlasti prema drugim sredinama u zemlji.

“Dok se Beogradu u rekordnom roku obezbeđuje nov zakon, dotle Vojvodina već godinama nema Zakon o finansiranju nadležnosti. Očito je da glavni grad može da dobije za 60 dana ono što Vojvodina ne može za 11 godina”, ističe se u saopštenju i pručuje da je takav odnos vlasti prema građanima Srbije koji nisu iz glavnog grada nedopustiv.

LSV je zatražila od centralnih vlasti da počnu da poštuju Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi koju je Skupština ratifikovala još 2007.godine.

“Ovaj dokument je pravni instrument koji definiše i štiti principe lokalne autonomije. Bitno je naglasiti da povelja obavezuje ugovorene države da primene osnovna pravila koja garantuju političku, administrativnu i finansijsku nezavisnost gradova u opština. Nažalost, jasno je da se u Srbiji ne ispunjavaju obaveze koje su proistekle ratifikacijom ovog dokumenta”, napominje LSV.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga