LSV Bečej: Zašto nadležni ćute o pomoru ribe na Velikom bačkom kanalu

"Zašto inspekcijske službe ne rade svoj posao"

22. nov 2019

Opštinski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) iz Bečeja zapitao je danas zašto se ni posle nedelju dana ne zna ko je krivac za nezapamćen pomor ribe na Velikom bačkom kanalu, već se do sada samo zna da je zagađenje stiglo iz pravca Crvenke preko Kule i Vrbasa do Bečeja.

Bečejski LSV je zapitao zašto inspekcijske službe ne rade svoj posao, a odgovorni u Javnom vodoprivrednom preduzeću „Vode Vojvodine“ nisu adekvatno reagovali i blagovremeno pustili dovoljnu količinu sveže vode u kanal, kako bi bar „ublažili ovu katastrofu“.

Stranka je kritikovala Ministarstvo zaštite životne sredine, jer nema mobilne laboratorije za brzo uzrokovanje vode kada se dogodi problem.

„Iz ‘Vode Vojvodine’ su dali izjavu da pomor ribe ne predstavlja ekološku katastrofu, da su uginule ribe uklonjene iz kanala i da je kvalitet vode poboljšan. Ali, kanalom se i posle nedelju dana oseća smrad i trulež od uginulih riba. Ima i krupnih primeraka, do tridesetak kilograma“, stoji u saopštenju bečejske Lige.

Dodaje se da pecaroši kod Srbobrana procenjuju da je uginulo oko 10 tona ribe.

LSV je upozorio da je uginula riba još u kanalu, a da tome svedoče i fotografije na društvenim mrežama.

LSV je pitao da li se sastao Opštinski štab za vanredne situacije i šta će preduzeti povodom ove katastrofe, kao i da li je opštinska inspekcija za vanredne situacije u Bečeju u pripravnosti da spreči da eventualna zagađena riba nađe u prodaji.

Zahtevaju se najstrožije kazne za krivce.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga