LSV: Autonomna Vojvodina oduvek smeta nacionalistima i centralistima

Na današnji dan, pre 75 godina Skupština izaslanika naroda Vojvodine donela je odluku o konstituisanju Vojvodine kao autonomne pokrajine

31. jul 2020

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopštila je danas da je pre 75 godina konstituisana Autonomna pokrajina Vojvodina i ocenila da je Vojvodina od tada do danas smetala nacionalistima i centralistima.

“Zajednički život građana Vojvodine, bez obzira na nacionalno, versko ili zavičajno poreklo već dugo je na udaru. Ideja da je za funkcionisanje države potreban samo jedan centar osnovna je nit koja povezuje najveći deo političke elite u Beogradu. Zato je bilo potrebno da se Vojvodina devastira, što više oslabi i ponizi”, naveo je u saopštenju za javnost šef poslaničke grupe LSV-a u Skupštini Vojvodine Branislav Bogaroški.

Na današnji dan, pre 75 godina Skupština izaslanika naroda Vojvodine donela je odluku o konstituisanju Vojvodine kao autonomne pokrajine, a nakon toga je odlučila da se Vojvodina, kao autonomna pokrajina, priključi Srbiji kao članici buduće jugoslovenske federacije.

Bogaroški je dodao da je antifašistička borba građana Vojvodine u Drugom svetskom ratu “zdrav temelj” za konstituisanje ravnopravne političke autonomije u okviru Srbije i Jugoslavije.

Ocenio je da se slabljenje Vojvodine najjasnije vidi na primeru devastiranja njenih institucija.

“Već tri decenije ukazujemo na pogubne posledice koncentrisanja vlasti u Beogradu, što za posledicu ima slabljenje pokrajinske administracije. Srbija je još pre 13 godina ratifikovala Povelju o lokalnim i regionalnim vlastima i kao članica Saveta Evrope obavezala se na sprovođenje politike njihovog razvoja. Nažalost, stanje u Srbiji je iz godine u godinu sve gore”, kazao je Bogaroški.

(Autonomija, foto: LSV/Twitter)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga