LSV: Autonomija je istorijsko i prirodno pravo građana Vojvodine

70 godina od kako je autonomna Vojvodina odlučila da se priključi Srbiji

30. jula 2015

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopštila je danas da je Vojvodina pre 70 godina voljom svih njenih naroda konstituisala svoju autonomiju i kao autonomna pokrajina svojom voljom ušla u sastav federalne Srbije i dodala da je to još jedan dokaz da je autonomija istorijsko i prirodno pravo građana Vojvodine.

LSV je u saopštenju za javnost podsetila da je, zbog velikog doprinosa antifašističkoj borbi, 30. i 31. jula 1945. održana Skupština izaslanika naroda Vojvodine: Srba, Mađara, Hrvata, Slovaka, Rumuna, Rusina, Jevreja, koja je na osnovama istorijskih i nacionalnih specifičnosti donela odluku o konstituisanju Vojvodine u autonomnu pokrajinu i istovremeno odlučila da se Vojvodina kao autonomna pokrajina priključi Srbiji.

“Vojvođanska autonomija je istorijski fakticitet jer je Vojvodina tada konstituisala svoju autonomiju, tako da se ona ne može ukidati voljom Republike ili jednog naroda. Sedam decenija nakon konstituisanja autonomije, najmanje što je Vojvodina zaslužila jeste da budući Ustav Srbije konačno uvaži njene specifičnosti i da joj garantuje punu autonomiju, kakvu je i imala kada je bila najrazvijeniji deo bivše Jugoslavije”, navodi se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga