LSV: Apis na Kalemegdanu – povratak Crne ruke u Srbiju

Apisove metode političkog nasilja već viđene na pojedinim lokalnim izborima, kao i kod takozvanog prekomponovanja vlasti

03. nov 2015

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je danas da inicijativa da se posmrtni ostaci Dragutina Dimitrijevića Apisa vrate u Srbiju i sahrane na Kalemegdanu predstavlja još jednu neskrivenu poruku da su političko nasilje nad neistomišljenicima i nacionalizam i danas vodeće matrice u Srbiji.

LSV je pozvao aktuelne vlasti u Srbiji da se jasno ograde od ovakvih inicijativa i da ne dozvole “svojevrsnu rehabilitaciju zlikovca”, nad čijim se atentatom na kraljevsku porodicu 1903. godine “čitava Evropa zgražavala”.

“Morbidno iskopavanje Apisovih kostiju i njihovo sahranjivanje na Kalemegdanu, ne samo u simboličkom smislu, znače i povratak crnorukaških metoda u Srbiju”, naveo je LSV u saopštenju za javnost, u kojem je Apisa nazvao “poznatim krvolokom”.

Ta stranka je ocenila da su takve metode političkog nasilja već viđene na pojedinim lokalnim izborima u Srbiji, a naročito u Vojvodini, kao i kod takozvanog prekomponovanja vlasti.

“Takođe, podsećamo da je morbidnim iskopavanjima kostiju krajem osamdesetih godina počela i nacionalistička histerija u Srbiji, koja je potom dovela i do nepojamnih zločina i do istorijske i civilizacijske propasti same Srbije, koja i danas traje”, navodi se u saopštenju za javnost.

LSV je podsetio da su Apis i njegova “Crna ruka” 1903. godine “na zverski način ubili, tačnije raskomadali” kralja Aleksandra Obrenovića i kraljicu Dragu i dodao da se Apis i „Crna ruka“ dovode u vezu i sa atentatom na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda.

“Podsećamo i da je 100 godina posle zverskog ubistva kraljevske porodice, u martu 2003. godine takođe na zverski način ubijen i predsednik Vlade Srbije Zoran Đinđić. Njegovim ubistvom Srbija je na simboličan i na vrlo konkretan način vraćena možda i čitavo stoleće unazad i poslata je poruka da su snage koje se protive bilo kakvoj modernizaciji zemlje i dalje veoma snažne”, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Ispirač
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga